Veysel vluchtte en liet gezin achter: ‘Hoop dat de buurt me wil ontmoeten'

29 februari om 13:00 • Aangepast 14 maart om 02:04
nl
Veysel Bagli vluchtte twee jaar geleden uit Turkije, omdat het daar niet langer veilig voor hem was. Hij liet zijn vrouw en kinderen achter en zag opvang na opvang. Inmiddels is hij statushouder en woensdag kwam hij aan bij het azc in Den Bosch. De protesten van de buurtbewoners tegen de komst van de opvang heeft hij meegekregen. “Ik hoop dat hun gedachten veranderen, zodra we elkaar ontmoeten”, zegt hij.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In zijn thuisland was Veysel wiskundeleraar en had hij het goed voor elkaar. Tot hij van de ene dag op de andere verdacht werd van terrorisme en werd vastgezet. “Ik had geen idee waarom”, zegt hij. “Na twee maanden mocht ik naar buiten in afwachting van de beslissing van de rechter. Die besliste dat ik vijf jaar de gevangenis in moest”, zegt Veysel. “Het regime van Erdogan.”

“Niet iedereen is hetzelfde."

Voor het zover kon komen vluchtte hij naar Nederland. Alleen, zonder zijn vrouw en drie kinderen. Na azc's in Goes en Rosmalen zit hij nu in het voormalige Mövenpick hotel in Den Bosch. Hij weet dat er vanuit de wijk weerstand is tegen de komst van asielzoekers en hij begrijpt hun zorgen.

“Ik begrijp wel dat mensen een beetje bang zijn voor de asielzoekers. Ik lees ook dat er rond andere azc’s veel problemen zijn en dat er veel gestolen wordt uit supermarkten bijvoorbeeld.” Veysel wil daarom heel graag mensen uit de buurt ontmoeten. Hij denkt dan de vooroordelen te kunnen wegnemen. “Niet iedereen is hetzelfde. Ze zouden met ons kennis moeten maken en dan denk ik dat hun mening gaat veranderen.”

“Ik hoop hier aan de slag te kunnen gaan als wiskundeleraar."

Veysel is nu twee jaar in Nederland. Hij staat op de wachtlijst voor een huis in Meierijstad en hoopt daar een toekomst te kunnen opbouwen. Samen met zijn gezin. “Ik heb twee zoons en een dochtertje van vier. Die mis ik heel erg en zij mij ook”, zegt hij. “Dat is moeilijk, maar ik zal moeten wachten. Op een huis en werk.”

Veysel hoopt snel beter Nederlands te leren en aan de slag te kunnen gaan als wiskundedocent. “Die hebben ze hier veel nodig”, weet hij. Hij heeft al bij meerdere scholen in Meierijstad aangegeven dat hij onderwijsassistent wil worden. Als dat zover is hoopt hij dat zijn gezin kan overkomen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Zo werden de asielzoekers woensdag ontvangen in Den Bosch

Aan de komst van het azc in Den Bosch ging een hoop juridisch getouwtrek vooraf

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.