Na jaren praten moet N279 worden aangepakt: VVD voert druk op

1 maart om 14:11 • Aangepast 15 maart om 02:00
nl
Schiet eens op met het aanpakken van de N279 tussen Veghel en Asten. Die oproep doet de provinciale VVD vrijdag samen met een aantal lokale fracties van de partij en verschillende ondernemers. Al jaren wordt er gepraat om de provinciale weg aan te pakken. Maar tot nu toe is er nog geen schop de grond in gegaan.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Het is een van de grootste frustraties in de regio's Veghel en Helmond. Wanneer wordt de drukke N279 eindelijk aangepakt? Jarenlang wordt er gesproken over het verbeteren van de weg tussen Veghel en Asten, maar het ene na het andere plan sneuvelt. De provincie werkt nu aan een nieuw plan, maar het gaat nog jaren duren voor dat er is.

De provinciale en lokale VVD’ers trekken daarom nu samen op om druk uit te oefenen zodat er snel iets gebeurt met de weg. “Als we niks doen, loopt het hele gebied vast”, zegt Statenlid Jelle van Nuland. “Het is ook een ingewikkeld dossier. Het is een lange weg die door verschillende gemeenten gaat. Er zijn daardoor allemaal verschillende belangen.”

"Er wordt veel vergaderd, maar er is nog steeds geen weg."

Zo moet er bijvoorbeeld worden nagedacht over de manier waarop de weg bij Veghel moet worden ingericht. Moet de weg om Veghel heen gelegd worden of moet er bijvoorbeeld een tunnel onder Veghel door komen? Bij Helmond is het de vraag of de weg moet blijven liggen waar die ligt. Of dat de weg om de wijk Dierdonk gelegd moet worden.

Om al die belangen meer op één lijn te krijgen, trekken de VVD’ers dus samen op. “Er wordt heel veel vergaderd in het provinciehuis en in gemeentehuizen, maar er is nog steeds geen weg. Als we constant alleen maar met onze eigen postzegel bezig zijn, gaan we er niet komen”, zegt Albert Dominicus van de VVD in de gemeente Meierijstad.

"We moeten vooruit."

Het laatste plan voor de weg werd in 2021 verworpen door de Raad van State. Er waren onder andere verkeerde verkeertellingen gebruikt. De plannen kwamen tot stand onder gedeputeerde Christophe van der Maat van de VVD. Op het feit dat het toen misging, willen de VVD’ers niet terugkijken. “We moeten vooruit”, zegt Jelle van Nuland.

Intussen is er een projectteam bezig bij de provincie met het maken van nieuwe plannen voor de N279. Wanneer duidelijk is wat er concreet met de weg gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Dit gebeurde er in de afgelopen jaren met eerdere plannen voor de weg:

  • In 2014 gingen de plannen voor de 'ruit' van Eindhoven niet door. De N279 zou hier onderdeel van worden en verbreed worden.
  • In 2017 werden de plannen geschrapt om de N279 om Veghel te leiden en een nieuwe aansluiting te maken op de A50.
  • Er kwam een nieuw plan: de weg door Veghel zou 2x2 rijstroken krijgen, terwijl de rest van de weg 2x1 rijstrook zou houden. Om de wijk Dierdonk in Helmond te ontlasten, zou de weg daaromheen worden aangelegd. In 2021 verwierp de Raad van State deze plannen, onder andere door achterhaalde verkeerstellingen.

Dit vind je ook interessant:

De busjes van bouwbedrijf Huisman uit Gemert staan elke muurvast op de N279

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!