Video

Navalny herdacht met rozen en tulpen: ‘Een held is vermoord’

1 maart om 13:35 • Aangepast 15 maart om 02:04
nl
Er ontstaat langzaam een bloemenzee voor het stadhuis op de Markt in Den Bosch. Bosschenaren en dagjes mensen herdenken op die manier Aleksej Navalny. De tegenstander van president Vladimir Poetin overleed vorige maand in een strafkolonie. Vandaag was zijn uitvaart. “Ik ben er echt heel verdrietig over, ik heb er tranen om moeten laten”, zegt Liesbeth die net een plantje heeft neergezet.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

“Het helpt niks, maar toch vond ik dat ik dit moest doen.” En dat dachten meer mensen. Vrijdag wordt het herdenkplekje langzaamaan groter en groter. Zonnebloemen, tulpen, rozen, narcissen en kaarsjes staan voor het stadhuis.

"Het begint heel klein, hopelijk wordt dit nog veel groter.”

Riet Russen legt een bosje rozen bij de foto van Navalny. “Ik vind dat we zo iemand niet mogen vergeten, iemand die echt voor de mensen opkwam. Je moet het maar durven.” Eerder deze week zag ze al wat bloemen liggen, vandaag was het moment om zelf een bloemetje te leggen. “Een Bosschenaar mag er ook aan denken, hij heeft het ook voor ons gedaan. In Rusland mogen ze weten dat we ‘m niet vergeten.”

Daar is Diana van de Ende het helemaal mee eens. Eerder legde ze al een bloemetje, vandaag staat ze nog even stil om aan Navalny te denken. “Fantastisch vind ik deze bloemenzee. We moeten de herinnering aan hem levend gehouden en hopelijk zorgt dat voor veranderingen. Het begint heel klein, hopelijk wordt dit nog veel groter.”

"Het is niet alleen feestvieren met de Bosschenaren.”

Emoties zijn er ook op de Markt. “Ik ben tot tranen geroerd wat daar gebeurd. We zagen dit hier liggen en ik werd er meteen emotioneel van”, zegt een stel uit Sint-Michielsgestel die net een bosje tulpen heeft neergelegd.

“Ik ben er echt heel verdrietig over, ik heb er echt tranen om moeten laten”, zegt Liesbeth die samen met haar vriendin Gerda een bloemetje neerzet. “Ik heb medelijden met de Russische bevolking die hun mening en gevoel niet mogen uiten.” Gerda knikt instemmend: “Het is gewoon een held en die is nu vermoord.”

“Ik vind het zo vreselijk wat er gebeurd is met die man”, zegt Gerrie Damen. Ze zag de bloemetjes liggen en bedacht zich geen moment: “Meteen doen. Samen met mijn vriendin ben ik bloemetjes gaan halen als steun voor zijn familie. Hier mogen de Bosschenaren ook even aan denken, het is niet alleen feestvieren met de Bosschenaren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!