Video

Buurt hangt kerstlampjes weer op: 'Bizar dat het moet'

3 maart om 16:02 • Aangepast 15 maart om 02:02
nl
Een bijzonder plaatje, zo begin maart. Op het Stuivesantplein in Tilburg hangen buurtbewoners de kerstverlichting weer buiten. Dit doen zij om de buurt veilig te houden. Sinds begin januari vallen één voor één de straatlantaarns uit en wordt het plein steeds wat donkerder. "Ik vond dat toch wel een beetje onveilig worden", zegt een verontruste buurtbewoner.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Uit het raam hangt Gijs van Abeelen. Gewapend met een bol van kerstlampjes aan een vlaggenstok hoopt hij het plein weer wat te verlichten. “Het is heel bijzonder dat het moet, maar het was te donker met maar één werkende lantaarnpaal.”

Het probleem begon volgens Gijs bij de straatverlichting bij het veldje waar honden kunnen worden uitgelaten. “Daar ging de eerste lamp uit. Daarna werd het steeds donkerder. We hebben het meerdere keren in een app gemeld aan de gemeente. Enexis zou het volgens hen moeten oplossen, maar dat is nog niet gelukt.”

"Ik heb camera's, maar omdat het donker is, zie je niets."

“Het is niet dat ik me onveilig voel, maar op de lange duur kan dat gevoel wel komen”, legt de Tilburger uit. De maat is voor hem vol, zeker toen er werd ingebroken in zijn auto. “Ik heb wel camera’s, maar omdat het zo donker is, zie je niets.”

Het probleem zou volgens Gijs kunnen komen door kortsluiting als gevolg van het hoge water de afgelopen tijd. Een buurman verderop heeft een ander idee. “Ze hebben laatst het park hier fantastisch opgeknapt. Misschien hebben ze toen per ongeluk een kabeltje geraakt.”

"Het geeft wel sfeer, maar heb het liever in december."

“Het ludieke idee van de lampjes is wel gezellig", geeft de buurman aan. Hij verwacht dat het probleem snel wordt opgelost. Voor Gijs kan die oplossing niet snel genoeg komen. Ondanks dat het er gezellig uit ziet, heeft hij toch liever werkende verlichting voor zijn huis. “Het geeft wel sfeer, maar ik heb het liever in december.”

De gemeente Tilburg laat in een schriftelijke reactie weten dat de veiligheid van inwoners de hoogste prioriteit heeft. "De lantaarnpalen bij het Stuivesantplein zijn in het beheer van Enexis. Dat door een onder andere de overvloedige regenval de lampen niet gemaakt zijn, baart ons zorgen. Het heeft onze volledige aandacht."

Gijs hangt de vlaggenstok met kerstverlichting weer buiten (foto: Omroep Brabant).
Gijs hangt de vlaggenstok met kerstverlichting weer buiten (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.