Monumentaal pand wint prijs duurzaamste huis

4 maart om 19:08 • Aangepast 15 maart om 02:00
nl
Een 150 jaar oud huis duurzaam maken. Het is Dirk en Laura Ploegmakers uit Boxtel gelukt. Zelfs zo goed dat ze de publieksprijs in Brabant hebben gewonnen van 'Het duurzaamste huis'.
Profielfoto van Frank Janssen
Geschreven door
Frank Janssen

Ruim twee jaar geleden hebben Dirk en Laura het pand gekocht en ze zijn een jaar bezig geweest om het zo duurzaam mogelijk te maken. Het is een vrijstaand monument uit 1870 dat volledig is geïsoleerd en van het gas af is. In combinatie met de zonnepanelen is het energieverbruik extreem laag. Verder hebben ze een warmtepomp, centrale balansventilatie en isolatie aangeschaft.

Dirk en zijn gezin konden het pand niet al te duur kopen en hebben er voor zo'n twee ton aan verspijkerd. "In een monumentaal pand mag je niet zomaar alles aanpassen en vervangen dus dat maakt het extra moeilijk om zo'n oud pand duurzaam te maken", vertelt Dirk.

Het monumentale pand is door het publiek gekozen uit in totaal elf panden die zich in Brabant ingeschreven hadden. Ook in andere provincies zijn maandag de publiekswinnaars bekendgemaakt. Deze publieksverkiezing maakt deel uit van de landelijke verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. 22 maart wordt bekendgemaakt of het huis van Dirk en Laura volgens het publiek ook de beste van Nederland is.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Monumentaal pand van 150 jaar toch extreem duurzaam

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!