Hoe illegale puppyfabriek van omstreden fokker te werk ging: een overzicht
2 november 2022
House of Animals brengt de zaak aan het rollen, als het met een verborgen camera poolshoogte neemt bij de fokker na meldingen over 'doodzieke puppy’s'. De dierenwelzijnsorganisatie ziet dat de dieren onder 'erbarmelijke omstandigheden' leven en spreekt over 'grootschalige broodfok in een illegale puppyfabriek'. Volgens House of Animals zijn er op het hoogtepunt meer dan duizend honden bij de fokker.
De NVWA laat weten dat er eerst een 'grondig dossier' opgebouwd moet worden. Een woordvoerder laat weten geschrokken te zijn. "Het is daar echt niet oké."
Bekijk de reportage van House of Animals:
16 november 2022
Twee weken nadat House of Animals met de beelden komt, bepaalt de rechtbank in Den Bosch dat Paridaans per direct moet stoppen en de vierhonderd honden binnen zes weken weg moeten zijn. Dat besluit wordt niet genomen omdat de dieren er niet goed worden gehouden, maar omdat op de locatie geen hondenfokkerij is toegestaan volgens het bestemmingsplan van de gemeente. De fokker stapte zelf naar de rechter.
22 december 2022
House of Animals vindt dat de NVWA niet genoeg vaart maakt met het aanpakken van de fokker. De dierenwelzijnsorganisatie dreigt daarom met een kort geding om de NVWA tot een inspectie van het bedrijf proberen te dwingen. House of Animals is blij met de actie. "Heeft dreiging met kort geding dan toch effect gehad en gaan ze eindelijk honden in beslag nemen?!"
De NVWA geeft Paridaans de opdracht om de werkwijze te verbeteren. Tijdens de controle in december worden 29 honden weggehaald.
24 januari 2023
Een maand later komt de NVWA opnieuw in actie. Tijdens een inspectie, die twee dagen duurt, worden in totaal 435 verwaarloosde honden weggehaald. De NVWA besluit om 115 honden en 44 pups te laten zitten. "Dieren verplaatsen levert stress op. Verplaatsen van moederhonden met jonge pups levert bijvoorbeeld een te groot risico op voor de pup", geeft de toezichthouder als reden.
De NVWA maakt deze beelden van de inval:
1 februari 2023
De Raad van State, de hoogste rechter van ons land, bepaalt dat de fokker moet stoppen binnen zes weken. De gemeente Eersel mag Paridaans een dwangsom opleggen als hij doorgaat met zijn bedrijf, zo oordeelt de Raad van State.
De gemeente probeerde in december 2021 de fokker al aan banden te leggen, omdat er op die plek volgens het bestemmingsplan geen fokkerij mag zitten. Paridaans was het niet eens met die uitspraak en vocht tot de hoogste rechter om zijn gelijk te halen. Maar de Raad van State geeft de gemeente uiteindelijk gelijk.
29 maart 2023
Paridaans houdt nog altijd honden op zijn terrein, ondanks dat hem dat door de Raad van State is verboden. Daarom wordt hem door de gemeente een dwangsom van 2500 euro opgelegd. In de weken daarna volgt dwangsom na dwangsom, totdat het maximum van 25.000 euro is bereikt.
4 mei 2023
'Een triest dieptepunt' volgt in mei 2023, als een inspecteur van de NVWA wordt aangevallen. Niet door de fokker zelf, maar door 'een andere hondenfokker die op het terrein was'. Tijdens de inspecties hangt er vaker 'een sfeer van intimidatie en soms ook agressie', laat de toezichthouder weten.
23 mei 2023
Een paar weken na de mishandeling van de inspecteur worden alle nog aanwezige honden door de NVWA weggehaald. Tijdens inspectie blijkt dat de dieren gezondheidsproblemen hebben. 160 dieren worden naar een opvanglocatie gebracht.
De overheid neemt de zorg voor de dieren over, maar wel op kosten van de fokker. House of Animals diende in de week ervoor een handhavingsverzoek in bij de NVWA, omdat er weer puppy's waren geboren.
Paridaans wordt door de politie opgepakt, omdat hij de inspectie belemmert.
Op deze beelden zie je hoe alle honden worden weggehaald:
1 juni 2023
Jan Paridaans zegt tegen omroep PowNed dat hij stopt met het fokken van honden. "Misschien dat ik nog een hond meeneem naar het terrein om rond te lopen, maar verder niks meer", stelt hij. "Ik weet niet hoe het nu verder gaat lopen, maar er komt bij mij geen hond meer binnen. Dat doet heel erg zeer, want ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt."
22 september 2023
Opnieuw haalt de NVWA dieren weg bij de fokker. Acht honden deze keer. De gemeente Eersel kondigde een paar dagen eerder aan om de honden weg te halen, maar de NVWA wil dat niet afwachten. Volgens de toezichthouder zijn de dieren angstig slecht gehuisvest.
11 maart 2024
Afgelopen maart wordt bekend dat Paridaans helemaal geen dieren meer mag houden. Alle dieren die er nog zitten, worden weggehaald. Het gaat om varkens, pony’s, ezels, konijnen, cavia’s en pluimvee. Volgens de NVWA zijn hun leefomstandigheden niet goed.
Dat het bedrijf wordt gesloten, komt omdat de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing is aangepast. Daarmee kan de NVWA een bedrijf sluiten als dieren niet goed worden verzorgd. Het is de eerste keer dat de NVWA op deze manier een bedrijf sluit.
Paridaans zegt tegenover Omroep Brabant dat hij geen dieren meer gaat houden.
Hier zie je beelden van de inval van maart:
26 juli 2024
Ondanks de belofte om geen dieren meer te houden, ontdekte dierenwelzijnsorganisatie House of Animals dat Paridaans op Marktplaats toch in honden handelt. Dat doet hij onder de schuilnaam 'JP' vanuit België. De advertentie is op 20 juli online gezet. Het telefoonnummer van het account op Marktplaats is van Stefanie D., zijn ex.
Uit het gesprek via Marktplaats met de fokker blijkt dat de hondjes moeten worden opgehaald in België. Het adres dat JP doorgeeft, komt overeen met het adres van de villa van Jan Paridaans in Retie, provincie Antwerpen.