Gefrustreerde boeren kunnen hun drassige akkers nog steeds niet op

13 maart om 19:00 • Aangepast 22 maart om 02:01
nl
Het is dit natte voorjaar halen en brengen voor de boeren. Het land had al bemest moeten worden, maar de verzadigde grond op de akkers laat dat nog niet toe. De machines van de loonbedrijven worden soms wel ingepland, maar rijden zich momenteel vast op het land. En dat levert weer schade op.
Profielfoto van Corné VerschurenProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Melkveehouder John van der Aa in Sint-Michielsgestel heeft 130 koeien en 130 stuks jongvee en die hebben de gierput al aardig gevuld. De mest in de putten kan echter niet worden uitgereden. "Het grasland had al bemest moeten worden. In het voorjaar werkt normaal gesproken het weer mee. De temperatuur loopt op en de grasgroei komt eraan. Dat is het moment waarop we aan de gang gaan."

"Als we het land op gaan, maken we meer kapot dan ons lief is."

Als Van der Aa naar de akker kijkt, zit dat er voorlopig nog niet in. "Vorige week hadden we nog mooi weer. We hoopten dat we zachtjes aan zouden kunnen beginnen met bemesten. Afgelopen weekend ging het weer mis. Er viel zoveel water dat we weer klaar zijn voor de hele week. We kunnen dan wel het land op gaan, maar dan maken we meer kapot dan ons lief is. En dat frustreert."

Als er niet kan worden bemest, betekent dat er later of minder kan worden geoogst. "In bepaalde periodes in het voor- en najaar kunnen we oogsten en bemesten. Als we later starten is dat van invloed, bijvoorbeeld voor het gras. Normaal gesproken kunnen we vijf keer oogsten door te maaien. Eén keer minder betekent minder voer voor de dieren", zegt John. Hij ziet het niet zomaar veranderen. "De plassen liggen nog op het land."

"Telkens rijden onze landbouwmachines zich vast in de drassige grond."

Bij loonwerkbedrijf Jennissen in Den Dungen staan de landbouwmachines klaar om ingehuurd te worden. "Veel machines staan op het moment thuis omdat we niet het land op kunnen", legt planner Michel Verkuijlen uit. "Telkens als de machines worden ingehuurd, lopen ze vast in de drassige grond. Afgelopen week hebben we het toch nog geprobeerd. Tegen beter weten in. Onze klant zat met volle gierputten en die wilden we wel helpen. Maar het bleek toch te nat te zijn."

Volgens Verkuijlen zat de agenda van loonbedrijf Jennissen deze week goed vol. "Het zouden lange dagen worden", weet Verkuijlen. "Nu wordt het wachten op droog weer. Met een paar droge dagen, een zonnetje en wat wind kunnen we snel weer het land op."

"Iedereen wil vooruit, maar we kunnen niet toveren."

De boeren zitten met smart te wachten totdat de mest kan worden uitgereden. Ook de akkers worden in deze periode klaargemaakt voor de eerste zaaiwerkzaamheden. "De planning is afhankelijk van het weer. Als het zover is proberen we dat zo goed mogelijk te doen. Dat geeft weleens frustratie bij de klanten. Dat is heel begrijpelijk. Iedereen wil vooruit, maar we kunnen niet toveren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!