Vrees voor meer verdrinkingsdoden als steeds meer strandwachten verdwijnen

17 maart om 14:27 • Aangepast 27 maart om 02:01
nl
Zwemmers die een duik willen maken in een van de vier natuurplassen van Den Bosch doen dat vanaf komende zomer zonder toezicht van een strandwacht. Als het aan de gemeente ligt, komen er borden en drijflijnen die de mensen erop wijzen dat ze zwemmen op eigen risico. De fractie van de Bossche Groenen is bang dat er door deze stap meer verdrinkingsdoden komen en wil dat de strandwachten blijven.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Het is een plan dat er bij Judith Hendrickx van de lokale politieke partij niet ingaat. De gemeente Den Bosch kan geen strandwachten vinden om toezicht te houden op de zwemmers bij het Engelermeer en de Oosterplas. Deze toezichthouders ontbreken daarom vanaf het komende zwemseizoen. Wel komen er borden, drijflijnen om de waterdiepte aan te geven en hulpmiddelen om mensen te wijzen op risico's. 'Zwemmen zonder toezicht en op eigen risico', is de gedachte.

Volgens Hendrickx is dat een verkeerde beweging. De gemeente legt zich er volgens haar te gemakkelijk bij neer dat er geen strandwachten te vinden zijn. "Wij vinden dat er een wervingscampagne moet komen. Elk jaar verdrinken er zo'n honderd mensen. Wij maken ons hier grote zorgen over."

"Jongeren kiezen liever voor een vaste baan."

Het college van Den Bosch schrijft aan de gemeenteraad dat er wel een poging is gedaan om nieuwe strandwachten te werven. "Het is met extra acties niet gelukt om nieuwe krachten te werven. Jongeren kiezen voor een vaste baan in plaats van seizoenswerk als strandwacht en oudere krachten gaan met pensioen."

Dat jongeren niet meer te porren zijn voor een bijbaan als strandwacht, betwijfelt Hendrickx. "Ga eens op de sportopleidingen kijken. Het kan volgens ons een hartstikke leuke baan zijn om erbij te doen."

Het is volgens het college niet meer te doen om strandwachten die nog wel inzetbaar zijn, veilig toezicht te laten houden bij de Oosterplas en het Engelermeer. Bij de Zuiderplas en de Groote Wielenplas waren al geen strandwachten meer. Op de Oosterplas verdwijnt het toezicht niet helemaal. Daar is in de weekenden bij zwemweer (boven de twintig graden Celsius) de reddingsbrigade aanwezig.

"Zorgen voor veiligheid bij zwemplekken is basistaak van de overheid."

De fractie van de Bossche Groenen vindt het niet verantwoord dat er nu niemand anders dan de zwemmers zelf voor de veiligheid zorgt. "De zwemvaardigheid in Nederland neemt af. We hebben hier veel arbeidsmigranten en Oekraïners. Dat zijn groepen die minder goed kunnen zwemmen. Ik ben bang dat we hierdoor meer verdrinkingsdoden krijgen. Zorgen voor de veiligheid van mensen die op deze plekken zwemmen is een basistaak van de overheid."

Ze vindt ook dat Bosschenaren die niet het geld hebben om op vakantie te gaan, hiermee geraakt worden. Zij zouden op de plassen aangewezen zijn in de zomer. "De wethouder moet hier opnieuw mee aan de slag. Ik verwacht dat andere politieke partijen in Den Bosch deze oproep steunen."

DIT IS OOK INTERESSANT:

Peter is gepensioneerd en strandwacht bij Engelermeer: "Het is de perfecte baan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!