Video

Oefengranaat gevonden op veld bij school in Vught

19 maart om 13:23 • Aangepast 27 maart om 02:02
nl
Op een veld voor basisschool Het Molenven aan de Koninginnelaan in Vught, tussen de sportvelden en de school, werd dinsdag een zogenoemd 'werpgewicht' gevonden. Dit lijkt op een granaat, heeft er ook alle kenmerken van, maar wordt gebruikt om te oefenen met het gooien van granaten. Het werpgewicht is vuistdik.

De omgeving werd na de vondst afgezet. In eerste instantie hield de officier van dienst van de Veiligheidsregio er rekening mee dat het zou gaan om een echte granaat, maar dat bleek het na onderzoek dus niet te zijn. Leerlingen van de school werden voor de zekerheid een tijd lang binnengehouden, meldde een politiewoordvoerder.

Om kwart voor twee 's middags mochten de kinderen naar huis. "We moesten wel omfietsen", vertelde de twaalfjarige Féline. "Om het veld waar de granaat gevonden is heen. Ik vond het toch best wel eng, je weet toch niet of die zal exploderen. Maar we zijn nu wel eerder vrij."

Nog een granaat
Ruim twee jaar geleden werd in de buurt van dezelfde basisschool een echte granaat gevonden. Die granaat, uit de Tweede Wereldoorlog, lag bij een boom op het terrein dat aan de school grenst.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) nam de granaat mee en bracht die op een speciale plek tot ontploffing. Die granaat werd gevonden door ouders. "Het is best wel gek zoiets hier nu weer gevonden werd", vindt Loulou (10).

'Geen grote zorgen'
Ook het werpgewicht dat deze dinsdag gevonden werd, lag bij een boom. Wellicht is die door erosie naar boven gekomen, opperde de officier van dienst van de Veiligheidsregio. Er waren volgens hem geen grote zorgen.

Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!