Video

Rachel mag uit schimmelhuis, maar moet misschien rekening 3200 euro betalen

19 maart om 20:00 • Aangepast 3 april om 02:01
nl
Rachel Remst uit Tilburg woont al jaren in een schimmelhuis. Daar heeft ze zo veel last van, dat het haar gezondheid heeft aangetast. Woningstichting Tiwos heeft nu een nieuw huis voor haar gevonden. Maar voordat Rachel kan verhuizen, wordt ze nog wel geconfronteerd met een gepeperde schoonmaakrekening. En na een groot drama in haar leven, kan Rachel nu niet schoonmaken.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Dat de huurder als hij vertrekt het huis in goede staat achter moet laten, is ook Rachel bekend. Maar ze heeft haar huis nooit in goede staat gehad. Drie jaar geleden maakte Omroep Brabant opnames in haar huis en toen zat de schimmel in de muren.

Bij een nieuwe rondleiding blijkt dat de situatie alleen maar erger is geworden. De schimmel zit nu overal. In het nisje in de woonkamer, achter de meubels, in de hoeken, in de voorraadkast, bij de kozijnen, tegen het plafond.

“Je ruikt het, je voelt het, ik krijg er uitslag van.”

Vooral de bruine vlek boven het bed in de slaapkamer springt in het oog. “Het zit zo dicht bij je hoofd, hè”, zegt Rachel erover. "Maar ik kan moeilijk het bed in het midden van de slaapkamer zetten, dat heeft geen zin." De schimmel grijpt diep in haar leven in: "Je ruikt het, je voelt het. Ik krijg er uitslag van en krab mezelf wezenloos. Je voelt je vies in je eigen huis."

Na jarenlang wonen in een schimmelhuis is Rachels gezondheid aangetast: "Door de kou, de vocht en de tocht heb ik artrose gekregen." Daarom heeft woningstichting Tiwos een nieuw huis voor haar gevonden. Maar ze moet haar oude huis wel netjes achterlaten.

Toilet, badkamer en keukenblok moeten zeer grondig worden gereinigd en ontvet, ramen en vensterbanken moet Rachel wassen. Ook moet ze haar beschimmelde inboedel verwijderen. Doet ze dit allemaal niet, dan moet ze bijna 3200 euro aan de woningstichting betalen.

"Belachelijk", vindt Rachel. "Ik probeer zo netjes mogelijk te leven en krijg schimmel in mijn huis die ieder jaar erger wordt. Een medewerker van de woningstichting heeft me zelf gezegd dat het hier niet meer leefbaar is en pas als ik eruit ben, kan daar wat aan gedaan worden. Dus waarom moet ik het hier gaan schoonmaken als ze dat na mij zelf ook moeten doen?"

"Het moet gewoon leeg en schoon worden opgeleverd."

Een medewerker van Tiwos vertelt dat het in het inspectierapport gaat om zaken die alle huurders zelf kunnen doen: "Als mevrouw haar meubeltjes gewoon meeneemt bij het verhuizen, dan gaat die kostenpost van 1500 euro er vanaf. Het moet gewoon leeg en schoon worden opgeleverd."

Omdat de meubels beschimmeld zijn, wil Rachel ze niet meenemen. Bovendien is het appartement volgens haar niet schoon te krijgen: "Ik kan eraan beginnen, maar met die schimmel wordt het alleen maar erger, omdat het één en al vocht is. Onbegonnen werk."

Tiwos: "Maar er staat niet bij dat er schimmel verwijderd moet worden. De keuken moet niet aan alle kanten plakken. En ook de tegeltjes hoeven niet stuk voor stuk gepoetst te worden. We vragen geen rare dingen."

"Ik ben maandag bevallen van een stilgeboren kindje."

Toch, al zou Rachel willen poetsen, het lukt haar op dit moment niet door een groot persoonlijk drama in haar leven: "Ik ben maandagochtend bevallen van een stilgeboren kindje", snikt ze. "Na 17 weken zwangerschap hadden we controle en het hartje klopte niet meer. Dus dat komt er ook nog bij, in een week waarin we moeten verhuizen. Het is echt te veel. Want eigenlijk leef ik nu in een waas."

Als de medewerker van Tiwos dit hoort, schrikt hij: "Dit is verschrikkelijk. Als zulke vervelende dingen gebeuren, staan we open voor maatwerk. We gaan luisteren naar het verhaal van mevrouw en kijken hoe we dit kunnen oplossen."

Met haar vriend Bjorn en haar kindje had Rachel de toekomst anders voor zich gezien. Toch probeert ze positief te blijven: “Met de nieuwe woning ben ik nog steeds super blij. Als ik uit de schimmel ben, ben ik blij. Dat ik weer normaal frisse lucht kan inademen, in een schoon huis. Een beetje zorgeloos leven, daar ben ik echt aan toe.”

Hier zie je hoe de situatie bij Rachel drie jaar geleden was:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!