Video

Benno L. opnieuw in de fout, nu in Duitsland: wat ging eraan vooraf?

20 maart om 11:42 • Aangepast 3 april om 02:01
nl
Benno L. (74) uit Den Bosch is vorig jaar in Duitsland opnieuw veroordeeld voor het seksueel misbruiken van kinderen. In Nederland werd de voormalige zwemleraar bekend omdat hij ontucht pleegde met 57 veelal zwakbegaafde minderjarigen en het maken van kinderporno. In 2004 ontving de politie al de eerste signalen over een zwemleraar die over de schreef ging. Dit is wat er tussen toen en nu gebeurde.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Maart 2024
Panorama en internetplatform Vrije Vogels van Sven van der Meulen onthullen dat L. opnieuw heeft toegeslagen in zijn nieuwe thuisland. De inmiddels 74-jarige L. is in 2023 door een Duitse rechtbank veroordeeld tot negen jaar cel voor het misbruiken van minderjarige meisjes., schrijven zij. Hij weet als klusjesman en oppas het vertrouwen te winnen van twee gezinnen. Hij vergrijpt zich vervolgens aan de dochters, die ook bij hem mogen logeren. Volgens Panorama filmt hij de meisjes terwijl ze slapen en randt hij ze aan. Een van hen zou pas vijf jaar oud zijn.

September 2015
Hij heeft spijt van wat hij heeft gedaan, zegt L. opnieuw als hij wordt geïnterviewd door KRO Brandpunt. Hij doet een oproep aan pedoseksuelen. Zij moeten zich volgens L. melden voordat ze de fout ingaan. De veroordeelde pedoseksueel zegt dat hij zijn eigen gevoelens inmiddels kan beheersen. Ook geeft hij aan te bouwen aan een nieuw leven in Duitsland, waar hij een baan heeft en muziek maakt.

Beeld: KRO Brandpunt.
Beeld: KRO Brandpunt.

Februari 2014
Bewoners vragen aandacht voor de rechten van kinderen voor het gemeentehuis in Leiden. Er is een bijeenkomst in het gemeentehuis georganiseerd nadat bekend werd dat L. in de stad woont. Het leidt tot grote ophef onder inwoners van Leiden, die met spandoeken protesten tegen de komst van de veroordeelde pedoseksueel.

Inwoners Leiden protesteren tegen L. (Foto: archief ANP).
Inwoners Leiden protesteren tegen L. (Foto: archief ANP).

Juni 2013
Benno L. komt vrij als hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. Hij moet zich houden aan voorwaarden. Zo mag hij in elf Brabantse gemeenten niet komen omdat daar slachtoffers van hem wonen. L. wil op dat moment al naar Duitsland verhuizen, maar dat mag niet van het Openbaar Ministerie. Hij trekt in een woning op het terrein van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray.

Mei 2011

De voormalige zwemleraar krijgt in hoger beroep zes jaar cel zonder tbs opgelegd. Het hof woog de publiciteitsgolf die de zaak had gekregen en de invloed daarvan op L. mee in het oordeel. De straf viel daarom lager uit dan de eerdere veroordeling van de rechtbank. "Zijn identiteit en beeltenis zijn landelijk bekend. De verdachte zal zich na zijn detentie nergens onopgemerkt kunnen vestigen en altijd worden achtervolgd door deze zaak", zei het hof. Veel ouders waren teleurgesteld door de uitspraak. "Over twee jaar hebben we dit monster rondlopen in de maatschappij en daar maak ik me zorgen over."

Juli 2010
De rechtbank in Den Bosch veroordeelt Benno L. tot zeven jaar gevangenisstraf zonder tbs. Dat is minder dan het Openbaar Ministerie had geëist. De aanklager wilde dat L. tien jaar de cel in ging voor wat hij had gedaan, plus een tbs-behandeling.

September 2009
De eerste zitting in de rechtszaak tegen Benno L. gaat van start. Hij wordt verdacht van het misbruiken van 57 zwakbegaafde kinderen in zijn tijd als eigenaar van de zwemschool. L. zegt tegen slachtoffers en hun ouders spijt te hebben. "Ik schaam me voor wat ik gedaan heb."

Tekening van Benno L. en zijn advocaat in de rechtszaal
Tekening van Benno L. en zijn advocaat in de rechtszaal

Juni 2009
De eigenaar van een particuliere zwemschool in Den Bosch wordt aangehouden. Het blijkt de dan 59-jarige Benno L. te zijn. Hij specialiseerde zich in het geven van zwemles aan kinderen met een beperking. De GGD Hart van Brabant maakte de aanhouding bekend in een brief, die als een schok door het land ging. De zwemleraar liep tegen de lamp toen de monteur die zijn computer repareerde beelden zag van het seksueel misbruik van kinderen. In totaal vond de politie meer dan tienduizend foto's van 98 meisjes tussen de vijf en zestien jaar oud.

2004
De politie onderzoekt signalen dat een zwemleraar van een particuliere zwemschool in Den Bosch over de schreef is gegaan met kinderen tijdens zijn zwemlessen. De meldingen zijn niet concreet genoeg om de zwemleraar te vervolgen voor strafbare feiten. Het onderzoek wordt gesloten.

In onderstaande video wordt uitgelegd wat er allemaal is gebeurd rondom Benno L.:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!