Giovanni zat in diepe depressie en nu geeft hij tips aan andere jongeren

31 maart om 18:00 • Aangepast 9 april om 02:01
nl
Toen de relatie van Giovanni Tillie (20) uit Tilburg uitraakte, kwam hij in een diepe depressie. Hij was eenzaam, maar vond toch weer de weg naar boven: “Ik leerde dat ik eerst van mezelf moest houden.” Nu geeft hij tips aan jongeren die eenzaam zijn: “Vind een liefhebberij waarvan je ogen gaan fonkelen en zoek aansluiting bij mensen die hetzelfde voelen en meemaken als jij.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Eenzaamheid bij jongeren komt veel voor, weet Giovanni. Hij merkt het bij studiegenoten op zijn opleiding tandheelkunde en eerder op het Theresialyceum in Tilburg. “Ik zie dat jongeren zich terugtrekken. Dus je ziet ze wel op school, maar ze hebben verder geen sociale contacten. Ze voelen zich niet vrij, uiten zich niet en ze kroppen alles op.”

Giovanni’s eenzaamheid begon toen zijn vriendin plotseling de relatie uitmaakte. 4,5 jaar waren ze samen geweest, vanaf zijn veertiende. “Ik haalde alles uit deze relatie. Zij was mijn alles”, vat hij samen. “Dus mijn leven bestond uit school, afspreken met haar en mijn hobby: gamen.”

“De mogelijkheid van uit elkaar gaan, was nooit in mij opgekomen.”

En toen ineens was het uit: “Ik zag het niet aankomen. Het ging zo veel sneller dan ik had gedacht. De mogelijkheid van uit elkaar gaan was nog niet eens in mij opgekomen en toen was het gebeurd.”

Achttien was hij toen en zijn wereld stortte in: “Mijn hele pubertijd was ik met haar. Dat viel in één keer weg. Dus ook alle relaties die ik in haar kring had opgebouwd. Haar huis, haar ouders: in één keer weg.”

Giovanni's reactie was dat hij zich terugtrok: “Ook al trokken sommige mensen aan me, ik had het gevoel dat niemand me snapte. Want niemand in mijn omgeving had zoiets meegemaakt. Dus ik isoleerde mezelf.”

“Ik zag alleen maar diepe, donkere gangen.”

Giovanni voelde zich eenzaam en kreeg een depressie: “Ik zag alleen maar diepe, donkere gangen waar je niet uit kon komen. Niets had meer nut. School niet en zelfs gamen niet. Want dat linkte ik aan mijn leven met haar. En ik probeerde alles wat met haar te maken had te vermijden. Ik wist totaal niet wie ik was en wat ik wilde.”

De gedachte om een eind aan zijn leven te maken, schoot door zijn hoofd. Maar plotseling, na een paar maanden, vond Giovanni de weg naar boven. “Ik ging een nummer luisteren dat een vriendin naar me had gestuurd.” Op verzoek laat hij het horen. ‘A song for the broken hearted’ van Abbey Glover. “Pak dit moment als een kans om van jezelf te gaan houden, voordat je probeert weer van een ander te houden”, zingt ze.

Nu hij het lied na een half jaar weer terug hoort, raakt de tekst hem weer. “Want dat was voor mij lastig, van mezelf houden. Maar op dat moment besefte ik: je kunt zo niet doorgaan. Jij moet dit kunnen fiksen, ondanks al die gevoelens.’ Door dit lied kwam ik in actie.”

Giovanni ging op zoek naar wat hem blij maakt: “Op Instagram zette ik uitspraken die me inspireren. Zo kwam ik in contact met mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. En ik leerde wat me gelukkig maakt.”

“Jongens die alleen maar gamen komen bij elkaar en dat helpt.”

Aansluiting zoeken, is zijn advies. Giovanni zit nu bij Brabant Maatjes, de stichting die activiteiten organiseert voor jongeren die zich eenzaam voelen. Want dat helpt volgens hem: “Jongens die alleen maar gamen en in die bubble zitten, komen bij elkaar en gaan praten over games. Ze zijn misschien nog gameverslaafd, maar dan zijn ze wel in contact met andere mensen. Daardoor voelen ze zich fijner.”

Giovanni gaat workshops geven bij Brabant Maatjes. Ook schreef hij het boek ‘Transformeer pijn in geluk’ over zijn ervaringen. Een nieuwe vriendin heeft hij nog niet: “Ik ben ook niet op zoek, ik geniet nu van het vrijgezel zijn. De dag waarop het uit ging, is achteraf misschien wel de beste dag van m’n leven.“

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 of chatten via 113.nl.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Dankzij haar nieuwe vrienden gooit eenzame Esther nu een strike

'A song for the broken hearted' haalde Giovanni uit de put:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!