Mazelenuitbraak in regio Eindhoven weer iets groter

26 maart om 11:24 • Aangepast 3 april om 02:04
nl
Het aantal mensen met mazelen in de regio Eindhoven is weer licht toegenomen. De GGD Brabant-Zuidoost meldt inmiddels 28 besmettingen. Het zijn bijna allemaal ongevaccineerde kinderen van rond de vijf jaar die de ziekte hebben opgelopen.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Vorige week dinsdag waren er nog 21 mensen besmet. "De nieuwe meldingen zijn te herleiden naar de bekende lokale uitbraak in Eindhoven. Het merendeel van deze patiënten is inmiddels hersteld en de anderen zijn niet ernstig ziek." Onder de besmette mensen zijn twee volwassenen.

Volgens de GGD verloopt de lokale mazelenuitbraak in de regio Eindhoven naar verwachting. De gezondheidsdienst blijft de situatie in de gaten houden door het doen van bron- en contactonderzoek.

Grip houden op verspreiding
Dat de nieuwe gevallen te herleiden zijn naar de bekende lokale uitbraak is gunstig volgens kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning. "Maar met elk nieuw geval dat erbij komt wordt het risico groter dat je op een gegeven moment de grip verliest op de verspreiding", licht ze toe bij de NOS.

"Als je eenmaal het punt bereikt waarop de verspreiding niet meer te herleiden is en er 'spontane' gevallen opduiken dan kom je in een nieuwe fase met een serieus risico op een grote uitbraak", zegt Bruijning.

Volgens het RIVM overlijdt in Nederland 1 op de 10.000 gevallen aan mazelen. Wie is gevaccineerd, wordt over het algemeen niet ernstig ziek. Bij sommige mensen kan mazelen leiden tot hersenontsteking of longontsteking.

Volgens de kinderarts zijn er momenteel relatief veel mensen vatbaar voor mazelen in Nederland door de lage vaccinatiegraad en omdat het lang geleden is dat er een grote mazelenuitbraak was.

Oproep tot vaccineren
Kinderen krijgen vanaf 14 maanden een oproep voor een inenting tegen mazelen. De GGD gaat deze prikken niet vervroegen nu er meerdere gevallen van mazelen zijn.

Maandag deden alle kinderartsen in Nederland de oproep aan ouders om hun kinderen te vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma, naar aanleiding van onder andere de mazelen en fatale gevallen van kinkhoest waardoor dit jaar al vier kinderen zijn overleden.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Deze arts legt uit of we ons zorgen moeten maken over mazelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!