Continu aanstaan is ongezond volgens neuropsycholoog: 'Leg telefoon weg'

28 maart om 20:00 • Aangepast 9 april om 02:01
nl
Het piept en kraakt in onze hersenpan en dan niet in de positieve zin van het woord. We staan altijd aan en dat zorgt voor problemen. Dat ziet de Helmondse neuropsycholoog Erik Matser, die gespecialiseerd is in de relatie tussen het brein en gedrag. Dagelijks heeft hij overprikkelde patiënten in zijn spreekkamer. “Facebook is een vergelijkingsmaatschappij. Ik hoor verhalen van mensen die zichzelf alleen maar vergelijken met anderen en hun telefoon niet weg kunnen leggen.”
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Veel van zijn patiënten klagen dat ze continu aanstaan, dat ze geen rust kunnen vinden en niet goed slapen. “Ik heb opgeschreven waar mensen zoal last van hebben. Een van de dingen die er echt enorm uit knallen, is overprikkeling. Ik wilde weten: wat is er precies aan de hand in die hersenen?”, vertelt hij donderdag in het radioprogramma WAKKER! van Omroep Brabant. Over die overprikkeling heeft hij nu een boek geschreven ‘Elements for a better life’ (Elementen voor een beter leven).

Het boek wordt deze donderdag uitgebracht van New York tot Tokio, wereldwijd is interesse voor zijn verhaal. “Dat komt omdat ik iets beet heb, wat iedereen herkent. Als ik de hele dag op mijn telefoon kijk, is dat wel goed voor mij? Is Facebook wel goed voor mij? Het boek biedt antwoorden en oplossingen.”

"In de allermodernste bedrijven doe je yoga en sport je op het werk.”

Volgens Matser heeft 64 procent van de mensen een probleem met smartphones. “Ik zie mensen in de sportschool met hun blik op de telefoon oefeningen doen. Dat is toch idioot! Dan ben je verslaafd aan je smartphone.”

In zijn boek bespreekt hij de oplossingen voor de maatschappij. Volgens hem is een revolutie nodig om burn-outs en andere geestelijke klachten tegen te gaan. Zo vindt hij dat het leven op kantoor en op school helemaal anders moet.

Zo moet de schermtijd op het werk omlaag, naar maximaal vier uur per dag. “Dat zie je al in de allermodernste bedrijven. Daar doe je ook yoga en sport je op het werk.” Scholen moeten anders gaan werken. Kinderen moeten op school zeker twee uur per dag bewegen, omdat schermpjes daar te belangrijk zijn. “Bewegen, verder van je af kijken en leren, dat vinden de hersenen heerlijk.”

"Neem je smartphone niet mee en ga weg van de digitale wereld."

Hij ziet in zijn praktijk dat mensen niet weten hoe hun brein kan ontspannen. Volgens Matser moet je vooral de telefoon weglaten en meer bewegen. “Dat betekent niet dat je per se met een hoge hartslag op een spinningfiets moet zitten. Dat is geen ontspanning voor je hersenen. Dat bereik je wel door stevig te wandelen. Zo komen je hersenen tot rust.”

Zijn conclusie: kantoren moeten veranderen. De mentaliteit moet anders. Kinderen moeten bewegen weer leuk gaan vinden. “Dat ze goed slapen doordat ze in de modder hebben liggen rollen, doordat ze buiten zijn geweest. En dat ze niet de hele dag op social media zitten, dat is de waarschuwing van het boek.”

Herken je de verslaving aan de telefoon? Dan zit er volgens Matser maar één ding op. Laat die smartphone ook eens thuis. “Tijdens een etentje, tijdens het wandelen of in de sportschool. Neem hem niet mee en ga eens weg van de digitale wereld. Dan pas merk je hoe afhankelijk je daarvan bent. Je denkt dat iedereen je moet kunnen bereiken, maar dat is niet zo.”

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Lobke stapte voor een maand over op een ouderwetse Nokia, wat leverde haar dat op?

Dit is waarom je telefoon zo verslavend is: 'Elk appje zorgt voor een kick'

Zo kom je van je smartphone-verslaving af: acht tips

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!