Russische hackers leggen website provincie Brabant plat

28 maart om 08:37 • Aangepast 9 april om 02:00
nl
De cyberaanval die maandag de website van de provincie Noord-Brabant platlegde, is opgeëist door een pro-Russische hackersgroep NoName, dat meldt dagblad Trouw. De zogeheten DDoS-aanval zou een vergelding zijn voor steun aan Oekraïne. De website van de provincie was twaalf uur minder goed bereikbaar.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

‘Terwijl Nederland vliegtuigen overdraagt aan Oekraïne, sturen wij onze DDoS-groeten’, schreef de hackersgroep op Telegram op het moment dat de aanval in volle gang was. Dat ontdekte onderzoeksplatform Investico, zij had toegang tot een groep op Telegram waarin cyberaanvallen op westerse website worden opgeëist.

De website van de provincie Brabant was maandag tijdelijk onbereikbaar door de DDoS-aanval. De site wordt dan overspoeld met verkeer, de server bezwijkt onder de druk waardoor de website niet of moeilijk bereikbaar is. Overigens komen de aanvallers niet binnen in de systemen en ze richten daar dus ook geen schade aan.

Het hackerscollectief, genaamd ‘NoName057(16)’, begon in 2022 met hun cyberaanvallen op Oekraïense media toen Rusland Oekraïne binnenviel. Maar ondertussen slaan ze ook toe in landen die Oekraïne steunen, zoals Nederland.

Gedeputeerde Saskia Boelema laat via haar woordvoerder weten dat de provincie zich bewust is van deze dreiging sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. "Aanvallen als deze vormen een serieuze bedreiging voor organisaties van alle groottes. Een hoog niveau van waakzaamheid is dan ook zeker van belang om systemen te beschermen."

De provincie Noord-Brabant heeft een zogeheten 'anti DDoS-service' om dit soort aanvallen af te ketsen. Ze overweegt extra maatregelen om te voorkomen dat hun website wordt platgelegd.

Wat dit voor maatregelen zijn, kan een woordvoerder uit veiligheidsoverweging niet zeggen. "Maar bij de provincie zijn specialistische monitoringdiensten actief. Deze systemen signaleren verdachte zaken en geven een signaal naar onze specialisten en leveranciers die vervolgens handelen."

Ook de websites van de provincies Groningen, Noord-Holland en Overijssel gingen maandag op zwart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!