Video

Bewoners genieten van massale carmeeting: 'Voor een keer was het wel leuk'

30 maart om 13:28 • Aangepast 9 april om 02:00
nl
Duizenden snelle bolides verzamelden zich vrijdagavond in Cuijk, omdat een groot Duits Instagram-account er een onaangekondigde en dus illegale carmeeting had georganiseerd. De politie deed er alles aan om de overlast van ronkende racewagens en gigantische mensenmassa te beperken. De inwoners van het dorp? Nou, die vonden het overwegend mooi eigenlijk. Medewerkers van de gemeente, die de achtergebleven rommel mochten opruimen, zijn wat minder enthousiast.

Nou vooruit, er ligt de volgende ochtend nog wat rotzooi op de straten in Cuijk. Pakjes waar vruchtensap in heeft gezeten, vuile handdoeken, bierblikjes en lege sigarettenpakjes liggen verspreid naast de wegen. En oké, sommige omwonendens konden niet goed slapen vanwege het lawaai en huisdieren hetzelfde verhaal.

“Maar daar stond een boel gezelligheid tegenover, hè", zegt bewoner Sjaak Schel. "Dus voor een keertje was het wel leuk. En dat vonden volgens mij de meeste mensen hier in Cuijk. Het leek wel op een feestje, dus we probeerden ervan te genieten."

Nou was het niet bepaald meteen genieten voor Sjaak. Hij stond een uur lang in de file toen hij vrijdagavond naar huis wilde rijden. Hij was al bijna in het dorp, maar doordat er zoveel auto's naar Cuijk reden voor de carmeeting was er een heus verkeersinfarct ontstaan.

“En toen ik eenmaal thuis was, rond een uur of half negen, kwamen er alleen maar meer auto’s bij. Het ging uiteindelijk niet om duizend, maar misschien om wel 5000 of 6000 auto’s hier. En in veel wagens zaten natuurlijk meerdere mensen. Er stonden hier uiteindelijk echt tienduizenden mensen in het dorp”, zegt Sjaak.

"Denk niet dat ik dit ooit nog meemaak."

De auto’s, vaak fiks getuned en goed voor flinke dosis kabaal, stonden zo’n beetje overal in het dorp. De meeste auto’s verzamelden zich op een grote parkeerplaats bij de sportvelden, eigenlijk recht voor het huis van Sjaak. Er gebeurde veel. Auto’s scheurden om elkaar heen en hielden korte races op de hoek van de grote parkeerplaats.

Een dag later op de parkeerplaats (foto: Carlijn Kösters).
Een dag later op de parkeerplaats (foto: Carlijn Kösters).

“Het leek wel alsof ze het iedere dag deden”, vertelt Sjaak. Maar overlast was er volgens Sjaak niet. Sterker nog, hij vond het wel leuk en gemoedelijk. “Iedereen wel hier! Je ziet het niet echt iedere dag, hè? Denk niet dat ik dit ooit nog meemaak. We hebben van negen tot twee uur ’s nachts zitten en staan kijken buiten op straat. We hebben heerlijk bier gedronken met de buren.”

En zo ging het overal in Cuijk. Inwoners stonden bij elkaar op de stoep en stonden samen, al dan niet drinkend, naar het massale schouwspel te kijken. Soms deden ze dat niet eens vrijwillig. Bijvoorbeeld mensen die net hadden gehockeyd of terugkwamen van het voetballen. Zij konden door de drukte bij de sportvelden en de parkeerplaatsen niet met de auto naar huis.

"Al die mooie auto’s bij elkaar, gezelligheid, geen geouwehoer. Mooi toch?"

Bart van Egmond is kantinebeheerder van voetbalvereniging JVC Cuijk, dat grenst aan de grote parkeerplaats in het dorp. “Ja, dat was een goed feest, hè? Het hele dorp stond vol met wagens”, lacht Bart. “Zo'n grote meeting heb ik nog nooit gezien. Er staan hier wel eens ooit mensen die wat auto’s showen op de parkeerplaats, maar dat is ’t dan wel.”

Bart vindt het ‘helemaal mooi’ dat de meeting plaatsvond. Sommige mooie auto’s staan zaterdagochtend nog in Cuijk. “Die hebben er een weekendje Cuijk van gemaakt, denk ik”, lacht Bart. “Kijk, er is niets kapot, dus ik kan hier prima mee leven. Allemaal mooie auto’s bij elkaar, gezelligheid, geen geouwehoer. Mooi toch? Ja, er ligt veel rotzooi en afval op de parkeerplaats hier, maar dat gaat de gemeente zo schoonmaken."

Jeroen van Hagen is zo iemand die de parkeerplaats mag schoonmaken. Hij is in dienst van de gemeente. Klagend opent hij de grote vuilniszakken achterin zijn pickup-truck. "Glazen flessen, lachgasflessen, chipszakjes. Tja, leuk zo'n feestje, maar ze hebben niet opgeruimd. Dat mogen wij van de gemeente nu doen zodat we netjes het weekend in kunnen. Dus dankjewel, autorijders", besluit hij sarcastisch.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Dit speelde zich er gisteravond af in Cuijk

Dit is waarom niet hard werd ingegrepen bij de enorme carmeeting in Cuijk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!