Edwin redde jongetje (2) bij balkonbrand: 'Ik denk er nog iedere dag aan'

3 april om 20:00 • Aangepast 10 april om 19:50
nl
Edwin Toorenbeek denkt nog iedere dag aan de bijna fatale balkonbrand in de nieuwjaarsnacht de Admiraliteitslaan in Den Bosch. Hij redde een tweejarig jongetje uit de woning, maar het blijft een raadsel wie er voor de brand verantwoordelijk is. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ontstond de brand waarschijnlijk door vuurwerk, maar waar dat vandaan kwam blijft onduidelijk. Edwin heeft wel een idee: "Mensen op hogere verdiepingen stonden hier al de hele dag te knallen."
Profielfoto van Luuk Glaap
Geschreven door

Drie maanden na de flatbrand is er dus nog steeds geen duidelijkheid over de dader. "Iedereen hier in de buurt weet wat er is gebeurd", zegt Edwin. "Er is vuurwerk naar beneden gegooid. De dader had zich gewoon moeten melden en dan was het via de verzekering wel opgelost."

Het Openbaar Ministerie legt in een verklaring uit dat de balkonbrand hoogstwaarschijnlijk is ontstaan door vuurwerk, maar het is volgens het OM onmogelijk te zeggen waar dat vuurwerk vandaan kwam.

Edwin: "Op verdiepingen boven mij zaten ze al de hele dag te knallen met vuurwerk en ik snap dat het uit kattenkwaad mis kan gaan. Je kan een rotje naar beneden gooien, dat gebeurt niet expres, maar het is raar dat dat iedereen weet dat het van boven kwam, maar de politie dat niet kan vaststellen."

"Als ik een minuut later was geweest, dan was hij dood."

Bij de balkonbrand tijdens nieuwsjaarnacht aan de Admiraliteitslaan raakte een jongetje van twee zwaargewond. Edwin was diegene die het jongetje uit de woning haalde. De moeder van het kind was even weg en hield haar kind op het schermpje van de babyfoon in de gaten.

De beelden van de brand krijgt Edwin niet meer uit zijn hoofd. "Ik denk er nog iedere dag aan. Dat laat me niet los. Als ik een minuut later was geweest, dan was hij dood geweest."

"Als er een inbraak is gebeurd, dan kun je nog wat herstellen. Een kind kan je niet vervangen", zegt Edwin. Het gezin is volgens hem na de brand tijdelijk verhuisd naar een camping. "Ik zie hem nog spelen met zijn bal en als ik naar buiten ga, dan zie ik nog steeds dat kapotte balkon."

Het jongetje maakt het volgens het OM ondertussen goed.

Bij de flatbrand in Den Bosch kwam veel rook vrij (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vision).
Bij de flatbrand in Den Bosch kwam veel rook vrij (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!