Video

Politie omsingelt kraakpand, maar kan niet tot ontruiming overgaan

5 april om 15:03 • Aangepast 19 april om 02:05
nl
De politie heeft vrijdagmiddag in Eindhoven een tijdje een kraakpand aan de Dillenburgstraat omsingeld. Krakers hadden er hun intrek genomen in een leegstaand bedrijfspand. De politie wilde tot ontruiming overgaan, maar omdat de krakers er al meer dan 24 uur binnen bleken te zitten, is dat niet mogelijk.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Een eigenaar van een pand mag krakers niet zomaar (laten) uitzetten. Iedere huisuitzetting maakt inbreuk op het zogeheten 'huisrecht'. Dit is een grondrecht vastgelegd zowel in de Nederlandse Grondwet als in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Omdat de krakers al meer dan 24 uur onderdak hebben in het pand, hebben ze dat huisrecht verkregen.

De politie ontkent dat er sprake was van een omsingeling. "We zijn op verzoek van de eigenaar naar het pand gegaan. Daar hebben we in bijzijn van de eigenaar en krakers de procedure toegelicht. Beide partijen zijn daarop in alle rust met elkaar in gesprek gegaan, waarna wij weer zijn vertrokken", zo meldt een woordvoerder desgevraagd.

De eigenaar van het pand en de krakers hopen afspraken met elkaar te maken om er samen uit te komen. Lukt dit niet, dan zal de pandeigenaar een uitzetting moeten afdwingen bij de rechter. Als de krakers tijdens die procedure geen overlast veroorzaken, dan kan en mag de politie verder niet ingrijpen.

Inmiddels zijn alle politiewagens vertrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!