Onder doden in Vlaams drugslab zijn Brabanders, verder veel onduidelijk

5 april om 18:27 • Aangepast 19 april om 02:05
nl
Zeker twee van de drie dode mannen die woensdag in een Belgisch drugslab werden gevonden, kwamen uit Brabant. Dat bevestigen betrouwbare bronnen aan Omroep Brabant. Volgens het Eindhovens Dagblad waren het twee Eindhovenaren. Mogelijk zijn ze slachtoffer geworden van giftige dampen. Politie en justitie in België willen nog niks bevestigen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De politie vond na een noodoproep vijf mensen in een pand in Poederlee. Drie van hen waren dood, één man werd gereanimeerd. Die man is vrijdag officieel aangehouden. Hij is 59 jaar, verder geven politie en justitie geen verdere details.

Twee anderen mensen raakten gewond en belandden in het ziekenhuis. Het ging om de persoon die de politie had gealarmeerd en een buurvrouw.

Dampen
De doodsoorzaak is onbekend. Mogelijk ging er iets mis bij het kookproces van de drugs, Daarbij worden chemische stoffen gemengd en verhit. Giftige dampen komen dan vrij.

Het kan ook zijn dat de slachtoffers zijn gestikt door koolmonoxidevergiftiging, omdat de zuurstof opraakte tijdens het kookproces. Drugslabs zijn gevaarlijk, omdat er binnen nauwelijks wordt geventileerd. Dat doen de producenten om ontdekking te voorkomen.

Speed
Wat er werd gemaakt in het lab is officieel niet bekendgemaakt, maar de Vlaamse omroep VRT ving op dat het ging om amfetamine, ofwel speed.

Kort na de vondst werd al wel bekend dat het spoor naar Nederland leidde. De huurder van het pand zou een Nederlander zijn die sinds 1 april erin zat.

In Nederlandse en Belgische drugslabs vallen vaker doden. In 2022 overleed een Eindhovenaar in een Fries lab na een ontploffing. In 2019 stierf een Limburgse drugslaborant in een lab in Den Dungen. Datzelfde jaar overleden drie mannen uit Eindhoven en omgeving in een drugslab in Hechtel-Eksel, net over de grens onder Valkenswaard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!