Van der Poel wint Parijs–Roubaix na lange solo

7 april om 16:57 • Aangepast 19 april om 02:11
nl
Mathieu van der Poel heeft zondagmiddag Parijs–Roubaix gewonnen. De 29-jarige renner kwam na een solo van bijna zestig kilometer als eerste over de finish. Het is de tweede achtereenvolgende keer dat hij deze wielerwedstrijd op zijn naam schrijft. Vorige week won de wereldkampioen al de Ronde van Vlaanderen na een solo van 45 kilometer.
Profielfoto van Luuk Glaap
Geschreven door

Van der Poel ging op 120 kilometer van de streep al mee in een grote kopgroep. Hij had toen enkele minuten te pakken op de rest van het peloton. Meerdere renners kregen daarna een lekke band, zo ook Van der Poels ploeggenoot Jasper Philipsen. De voorsprong werd daarna steeds minder en op 67 kilometer van de streep reden alle wielrenners weer bij elkaar.

Op de kasseien van Orchies, 60 kilometer voor de finish, versnelde Van der Poel. Niemand kon volgen. Het was na zijn solo in de Ronde van Vlaanderen een nog uitdagendere manier om te winnen.

Pedersen leidde de achtervolging. Maar de Deen werd ontmoedigd door Philipsen en Gianni Vermeersch, ook een ploeggenoot van Van der Poel, die in zijn wiel meereden.

"Het blijft altijd spannend, je rijdt hier zo lek."

In Vlaanderen was Van der Poel er 45 kilometer voor de streep alleen vandoor gegaan. Ditmaal kreeg hij nog eens vijftien kilometer eerder een ingeving.

"Ik wilde vooral de koers hard maken. Ik voelde me supergoed. Toen ik een gat had, wist ik dat er met de wind in de rug mogelijkheden waren. Het blijft altijd spannend, je rijdt hier zo lek. Maar ik had een mooie voorsprong en de ploegleiderswagen achter me."

Van der Poel moest alleen nog heelhuids over de laatste kasseistroken komen voordat hij op het Vélodrome van Roubaix aan een ereronde kon beginnen. Daar was tijd genoeg voor. De marge was zo groot dat hij op het middenterrein ploeggenoot Philipsen nog kon aanmoedigen in de sprint voor de tweede plaats.

De Brabander werd eerder dit jaar al wereldkampioen in het veldrijden, schreef de E3 Saxo Classic op zijn naam en kwam als eerste over de streep in de Ronde van Vlaanderen. De alleskunner is dus bezig aan een ware zegereeks.

"Ik was enorm gemotiveerd, maar dit jaar overtreft alle verwachtingen."

Van der Poel heeft nu zes overwinningen in zogenoemde Monumenten uit de wielersport op zijn erelijst staan. Hij won de Ronde van Vlaanderen drie keer, Parijs-Roubaix dus voor de tweede keer en was vorig jaar de beste in Milaan-Sanremo.

"Het is soms moeilijk te geloven", zegt Van der Poel. "Als kind had ik niet durven dromen dat ik in de regenboogtrui Vlaanderen en Parijs-Roubaix zou winnen. Ik was enorm gemotiveerd, maar dit jaar overtreft alle verwachtingen. Ik probeer er vooral van te genieten. Dat lukte hier beter dan in Vlaanderen."

De 29-jarige Van der Poel staat volgende week aan de start in de Amstel Gold Race maar hij heeft vooral zijn zinnen gezet op Luik-Bastenaken-Luik, een week later.

Vader Adrie van der Poel zag in de overwinning van zijn zoon Mathieu in Parijs-Roubaix de weerslag van het werk dat vooraf is geleverd. "Hij kan altijd terugvallen op een goede voorbereiding en een sterke ploeg. Dat doen ze supergoed", roemde de oud-renner de ploeg Alpecin-Deceuninck waarvoor zijn zoon de successen aaneenrijgt.

Van der Poel viert de successen met zijn ploeg (foto: ANP).
Van der Poel viert de successen met zijn ploeg (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!