RBC droomt van terugkeer naar gloriedagen, 'helden van toen' twijfelen

8 april om 20:00 • Aangepast 19 april om 02:03
nl
Een kleine dertien jaar na het faillissement, keert RBC Roosendaal komend seizoen terug op landelijk niveau. En voor het eerst dromen de oranjehemden zelfs openlijk over een terugkeer binnen het betaald voetbal. Hoe reëel en wenselijk dat is? Clubiconen hebben er hun twijfels bij. "Het is niet onmogelijk."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

8 juni 2011. Een zwart omrande datum in de geschiedenisboeken van RBC Roosendaal, dat op die dag failliet werd verklaard en zo van het betaald voetbalpodium verdween. Hoe anders was dat een decennium eerder: onder leiding van de toen nog piepjonge Robert Maaskant promoveerde de club voor het eerst naar de Eredivisie. Twee jaar later herhaalde hij dat kunstje.

Hoewel die gloriedagen inmiddels al ruim twintig jaar achter ons liggen, is de band tussen Maaskant en RBC nog altijd sterk. "Ik kom er nog regelmatig voor lezingen en vorig jaar hebben we met het promotieteam van destijds tegen het huidige team gespeeld."

En dus ontging ook het kampioenschap van afgelopen zondag hem niet. "We hebben nog steeds een groepsapp met de ploeg van toen. Daarin kwamen al de nodige felicitaties voorbij." Terechte felicitaties, gezien de opmars van RBC. Sinds de doorstart in 2012 promoveerden de Roosendalers al vijf keer.

"Leuke wedstrijden, iedere week drie- of vierduizend man op de tribunes... Hoe mooi zou dat zijn?"

Toch blijft het daar niet bij, als het aan voorzitter Kees van Hassel ligt. Hij durfde zondag voor het eerst hardop te dromen van een échte comeback. “Als zich ooit de kans voordoet om weer profvoetbal te gaan spelen, gaan we daar heel serieus naar kijken.”

Maar of dat volgens Maaskant reëel is? En of de club het überhaupt moet willen? "Nee. Buiten dat het al lastig genoeg is om daar een licentie voor te krijgen, denk ik dat RBC een fantastisch club is voor de tweede divisie." Daarmee doelt de voormalig succescoach op het hoogste amateurniveau net onder de Keuken Kampioen Divisie. "Leuke wedstrijden, iedere week drie- of vierduizend man op de tribunes. Hoe mooi zou dat zijn?"

Want dat de club aan fans nog altijd geen gebrek heeft, bleek ook tijdens de uitwedstrijden van de afgelopen weken. Meerdere volle supportersbussen reisden hun club achterna. Des te specialer, als je bedenkt hoe de promotie in het voorjaar van 2000 werd gevierd. "Die eerste keer stond iedereen nog in het oranje van het Nederlands elftal", lacht Maaskant. "Twee jaar later was dat compleet anders. Toen stond de Markt vol mensen in échte RBC-shirts. Prachtig."

"Het wordt ieder seizoen een tandje lastiger."

Clubicoon Henk Vos, sleutelspeler in de successeizoenen, ziet het iets rooskleuriger in. "De afgelopen jaren is er keihard gewerkt om weer sponsoren binnen te halen. Er is zeker leven in de brouwerij. En als je dan heer en meester bent en met zulke cijfers kampioen wordt... De eerste goede stap is zeker gezet."

Al ziet ook hij de nodige hobbels op de weg. Al was het maar omdat er op route naar de Keuken Kampioen Divisie nóg drie keer gepromoveerd moet worden. "En het wordt telkens een tandje lastiger. Maar het is duidelijk dat de club continu bezig is met het halen van nieuwe spelers. Er wordt druk aan de weg getimmerd."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar in Roosendaal dromen ze van een terugkeer naar het profvoetbal

Foto: ANP
Foto: ANP

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!