Video

Jasper en Steef krijgen les in treinreizen: 'Het is nog best lastig'

11 april om 08:00 • Aangepast 19 april om 02:06
nl
Zelfstandig met de trein reizen. Voor veel mensen is het gesneden koek. Maar dat is anders als je een verstandelijke beperking hebt. Wat komt daar allemaal bij kijken? Jasper en Steef zitten op de Academie Academie voor Leren en Zelfstandigheid (Alez) in Breda. Woensdag kregen Jasper en Steef op het station van Breda een stoomcursus treinreizen en wat er vooraf allemaal nog meer bij komt kijken.

Op het perron van station Breda is het even zoeken voor Jasper en Steef. Samen met hun begeleider Marina staan ze voor het bord met de reisbestemmingen. Het wordt Etten-Leur, de eerstvolgende bestemming na Breda. Om het perron op te komen moeten ze eerst langs de poortjes.

Ietwat onwennig legt Jasper zijn OV-kaart op het scangedeelte en het poortje klapt open. Het is de bedoeling dat ze in Etten-Leur hetzelfde doen om uit het station te komen. "In- en uitchecken heb ik wel onder de knie", roept Jasper enthousiast.

"Het moeilijkste is om de treinreis te plannen."

"De cursus is voor iedereen die het nog ingewikkeld vindt om met de trein te gaan reizen", vertelt stationsmanager Dolores Brietzke. Het doel van de ervaringsreis is om mensen met een verstandelijke beperking te laten wennen aan het reizen met de trein.

"Het moeilijkste is om de treinreis te plannen", zegt Marina Bonis. Ze is de begeleidster van Jasper. "Welke trein moet ik nemen? Hoe laat vertrekt de trein? Vanaf welk spoor?"

"Het doel was om zelf een bestemming te kiezen en dat hebben ze zoveel mogelijk zelf gedaan", zegt de stationsmanager.

Marina: "Het gaat nog niet helemaal zelfstandig maar een aantal andere dingen weten de jongeren heel goed hoe ze dat moeten doen op het station." Jasper vindt sommige dingen nog best lastig. Maar samen met Steef heeft hij onder meer het in- uitchecken en het kiezen van de bestemming al redelijk in de vingers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!