Straf voor operator Efteling te zwaar: Bryan krijgt zijn oude baan terug

11 april om 16:15 • Aangepast 26 april om 02:02
nl
De Efteling moet de 21-jarige Bryan uit Oosterhout binnen twee weken weer aanstellen als operator van de achtbaan Baron 1898 in de Efteling. Dat heeft de kantonrechter in Tilburg donderdag bepaald. De Oosterhouter was uit zijn functie gezet, nadat een oud-collega tot twee maal toe op de startknop van de achtbaan had gedrukt.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De leiding van de Efteling had Bryan gedegradeerd tot medewerker attracties in plaats van operator. Ook werd hij even geschorst en kreeg hij een officiële waarschuwing. Dit gebeurde nadat twee oud-collega’s op 28 november nog even langskwamen en nog wel een keertje in de bedieningsruimte op de startknop wilden drukken.

Van de operator mochten ze nog even achter de knoppen zitten van de achtbaan. Een van de gasten nam plaats in de stoel van de operator en liet tot twee keer een treintje vertrekken met een druk op de knop. Bryan, die buiten de bedieningsruimte aan het schoonmaken was, kwam ondertussen ook even gedag zeggen.

Alles verliep vlekkeloos en geen van de waaghalzen in de achtbaan had er iets van gemerkt. Maar, toen de leiding van de Efteling erachter kwam, kon die er niet om lachen. Bryan en Walter werden geschorst, kregen een officiële waarschuwing en werden van operator gedegradeerd naar 'medewerker attracties'.

Bryan ging het gesprek aan met zijn leidinggevenden, maar de zaak escaleerde. En dus zag Bryan geen andere mogelijkheid dan een kort geding aan te spannen en zijn baan als operator terug te eisen.

De rechter probeerde tijdens de zitting vorige week woensdag nog om de twee partijen tot een akkoord te laten komen. Maar omdat dat mislukte, moest hij zelf een oordeel vellen.

Vijf operators waken over de veiligheid bij de attractie (Foto: ANP).
Vijf operators waken over de veiligheid bij de attractie (Foto: ANP).

Volgens de kantonrechter tilt de Efteling terecht zwaar aan de veiligheidseisen. De Baron 1898 is een enorme machine waarin mensen met hoge snelheid rondgaan. Vanwege de veiligheid mogen alleen getrainde mensen aan de knoppen zitten. Hij constateerde dat Bryan de situatie verkeerd heeft ingeschat.

Als Bryan het voorval gewoon had gemeld, had de leiding er ook niet zo zwaar aan getild. De Efteling wil zien dat een operator de veiligheidseisen kent.

Maar de rechter vond ook dat niet Bryan, maar de operator die al in de bedieningsruimte was, de hoofdschuldige is. Bryan kwam pas later binnen, maar kreeg wel dezelfde straf. De Efteling mocht hem best even schorsen, maar dat duurt nu te lang. De tweewekelijkse gesprekken die de teamleiding zou voeren met Bryan, zijn nooit doorgegaan en de Efteling wilde Bryan pas op 31 mei een nieuw examen laten doen.

Bryan wil gewoon zijn werk doen en daar heeft hij recht op, vindt de kantonrechter. Hij heeft jarenlang naar tevredenheid gefunctioneerd als 'operator attracties'. Bij een eerder incident handelde hij ook gewoon volgens het boekje.

Hij heeft laten zien over verantwoordelijkheidsgevoel te beschikken en daarom moet de Efteling hem binnen twee weken na de uitspraak weer aanstellen als operator. Wel zal hij nog een soort examen moeten afleggen voor hij weer begint.

Een dwangsom opleggen, vond de rechter niet nodig. Hij vertrouwt erop dat de Efteling vrijwillig aan deze uitspraak meewerkt.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Bryan laat anderen op knop drukken van Eftelingachtbaan en raakt baan kwijt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!