Video

Dit dorpje wordt overspoeld door Amerikaanse toeristen vanwege tulpentuin

12 april om 21:30 • Aangepast 26 april om 02:02
nl
Demen telt nog geen 200 inwoners. Veel mensen, ook uit Brabant, zullen het dorpje aan de Maas bij Ravenstein niet eens kennen, maar deze weken wordt het overspoeld door Amerikaanse toeristen. Het woord ‘amazing’ valt voortdurend.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

De Amerikanen bezoeken de Tuinen van Demen, een uit de hand gelopen hobby van Martje van den Bosch. Samen met haar man Fridtjof legde ze een tuin aan en ze kochten het weiland naast het huis, om ook die om te toveren tot een oase van bloemen en planten.

“Ik bezocht zelf ooit een tuin die me echt raakte en toen dacht ik dat wil ik ook”, zegt Martje van den Bosch. “Het is toch mooi als je met bloemen iets kunt doen wat voor andere mensen iets betekent.”

"Bij ons in Texas kunnen geen tulpen groeien."

Het onderhoud doen Martje en Fridtjof samen met twee vrijwilligers. “Mijn man kan per uur duizend bollen zetten.” Fridtjof vult aan: “Het is veel werk, maar wij zien het niet als werk." De tuin is twee keer per week open en nu ook door de Amerikanen ontdekt.

Op deze vrijdagochtend komt een bus vol gepensioneerde toeristen aan. "We zijn wel gewend aan bezoekers van wat verder weg. Uit België en Duitsland bijvoorbeeld, maar Amerikanen hebben we nog niet gehad. En nu komen er zoveel. Dat vinden we heel speciaal.”

"Deze tuin is echt een pareltje."

De bezoekers zijn overweldigd door de tuinen. “Al die verschillende kleuren vormen zo’n mooie patronen”, zegt een vrouw. Het bezoek maakt deel uit van een Tulpreis van een Amerikaanse touroperator.

Rein de Laat van Incoming Travel Services Brabant mag het Brabantse deel verzorgen. “Dan ga je op zoek naar iets aparts. De Keukenhof kan iedereen wel vinden, maar wij zoeken van die pareltjes die tot nog toe verborgen bleven.”

Tuinen van Demen is zo’n parel, meent De Laat. Dat zijn de Amerikanen met hem eens. “Die tulpen zijn zo mooi", zegt een vrouw uit Texas. “Bij ons kunnen geen tulpen groeien. En daarom zijn we helemaal naar hier gekomen om de mooiste tulpen van de wereld te zien.“

Na twee uur ronddolen door anderhalve hectare tuin met 20.000 tulpen, stappen de toeristen weer in de bus. Op weg naar de volgende Brabantse parel, het Kasteel van Heeswijk. En zaterdag doen ze natuurlijk ook gewoon de Keukenhof.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!