Video

Lekkerste Brabantse Worstenbroodje: dit zijn de winnaars van 2024

17 april om 20:22 • Aangepast 29 april om 12:21
nl
Jürgen van Dongen uit Terheijden is de winnaar geworden van de strijd om 'Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024'. Het is al voor de zesde keer dat Jürgen de wisselbeker mee naar huis mocht nemen, voor het laatst in 2016. Hij nam de prijs met tranen in zijn ogen in ontvangst omdat zijn onlangs overleden vader er voor het eerst niet bij was. "Ik heb alles van hem geleerd en het recept is nooit veranderd."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

"Twintig jaar deed ik voor het eerst mee. Mijn vader was de grote inspirator om mee te doen en toen wonnen we. Nu winnen we de beker voor de zesde keer. Dat doet wel iets met je want ons vader was er altijd bij, dus nou mis ik hem heel erg", aldus een geëmotioneerde Jürgen.

Snel na de uitreiking was Jürgen al vertrokken. "Ik sta vannacht om drie uur alweer in de bakkerij en om zes uur gaat de winkel open." De winnaar van het lekkerste Brabantse worstenbroodje kan er op rekenen dat er duizenden worstenbroodjes extra over de toonbank gaan.

Tijdens het finalebakken was Jürgen niet helemaal tevreden over het resultaat, maar de jury dacht daar anders over. Jürgen is de opvolger van Eline Nagelkerke uit Oudenbosch die in 2023 met de eerste prijs aan de haal ging.

De wedstrijd werd dit jaar voor de 27e keer gehouden voor professionals (bakkers en slagers), thuisbakkers, vmbo-leerlingen en mbo-studenten.

Winnaars
Bij de vmbo-leerlingen won Priscilla De Bakker uit Oud Gastel van het Markland College. In de categorie mbo-studenten won Jordy Vermunt uit Oudenbosch van het Curio.

Dit jaar deden er veel thuisbakkers mee. Margo van Hoof uit Diessen ontving uit handen van Nens Kok, uitvoerend producent bij Omroep Brabant, de eerste prijs in deze categorie. Het was al een paar jaar geleden dat Margo voor het laatst meedeed.

Jury
De worstenbroodjes werden gekeurd door twaalf juryleden: zes vakjuryleden (bakkers, slagers en koks) en zes consumentenjuryleden.

Ook dit jaar kocht een mysteryshopper worstenbroodjes bij de professionele deelnemers. De broodjes in de toonbank van de winkels moeten namelijk dezelfde kwaliteit hebben als de broodjes die zijn ingeleverd voor de wedstijd.

De worstenbroodjes van de mysteryshopper en de worstenbroodjes uit de finale werden door alle 12 juryleden beoordeeld. Volgens juryvoorzitter Hans Elbers was het niveau weer hoog en ontliepen alle finalisten elkaar niet veel.

Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:

 • Uiterlijk aanzien bovenzijde
 • Uiterlijk aanzien onderzijde
 • Gehaktvulling
 • Brood
 • Consistentie / beet
 • Algehele smaak

De uitslag:

Professionals:

 1. Jürgen van Dongen van Bakkerij van Dongen uit Terheijden
 2. Eline Nagelkerke, Worstenbrood van Nagelkerke uit Oudenbosch
 3. Jeroen van Dongen van Bakkerij Leon van Dongen uit Wagenberg

Vmbo-leerlingen:

 1. Priscilla De Bakker uit Oud Gastel van het Markland College
 2. Ramona Rijndorp uit Klundert van het Markland College
 3. Evy Verhoeven uit Dinteloord van het Markland College

Mbo-studenten:

 1. Jordy Vermunt uit Oudenbosch van Curio
 2. Mirjam Schild uit Hardinxveld-Giessendam van Curio
 3. Arne van Beek uit Wagenberg van Curio

Thuisbakkers:

 1. Margo van Hoof uit Diessen
 2. René van Dommelen uit Elshout
 3. Gerrit van Oorschot uit Best

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!