Overlast van Poolse supermarkt: buren kunnen huis aan gemeente verkopen

17 april om 15:36 • Aangepast 27 april om 02:05
nl
Buurtbewoners die gebukt gaan onder de overlast rond de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg in Roosendaal moeten hun huis aan de gemeente kunnen verkopen. Het is een opmerkelijk voorstel van burgemeester Han van Midden om af te rekenen met de problemen die al ruim tien jaar spelen. "Deze kwestie kost de stad handenvol geld aan handhaving en moet daarom voor eens en altijd worden opgelost.”
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Wildplassen, vernielingen, agressie en auto’s die overal schots en scheef worden geparkeerd. Buurtbewoners in de wijk Kalsdonk voelen zich geïntimideerd en onveilig door klanten van de Poolse Supermarkt. Ze voeren daarom al jaren actie bij de gemeente om de overlast aan te pakken. Alle maatregelen leverden tot nu toe weinig op.

Huizen in waarde gedaald
Burgemeester en wethouders komen daarom nu met een aantal ongebruikelijke voorstellen aan de gemeenteraad. Volgens Van Midden is alles bespreekbaar. Als mogelijke oplossingen noemt hij onder meer het uitkopen van de eigenaar van de supermarkt en buurtbewoners de mogelijkheid geven om hun huis aan de gemeente te verkopen. Dan moeten eigenaren wel aan kunnen tonen dat hun huis minder waard is geworden.

“Dit is een voorstel om het dossier af te sluiten. Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan. Het is aan de gemeenteraad om uiteindelijk een beslissing te nemen”, zegt Han van Midden.

"Een opkoopregeling zou een oplossing kunnen zijn."

Marc van der Leeuw van het actiecomité van buurtbewoners is 'voorzichtig positief'. "We moeten het eerst allemaal nog maar eens zien voordat we het geloven. Je kunt een plan hebben maar het gaat om de uitvoerbaarheid. Een opkoopregeling zou een oplossing kunnen zijn, maar dan moet je wel weer een ander huis zien te vinden. Dat is in deze tijd nog niet zo gemakkelijk. Het belangrijkste blijft voor ons dat deze winkel hier niet hoort."

Andere opties om de overlast aan te pakken zijn de herinrichting van de omgeving van de supermarkt naar een groene fietsvriendelijke straat, het verplaatsen van de supermarkt naar een geschiktere plek en het onteigenen van het pand om plaats te maken voor huizen.

"Ik wil dit dossier tot een goed einde brengen."

Van Midden vertrekt eind volgende maand als burgemeester van Roosendaal. “Ik wil geen open eindjes achterlaten voor de stad en mijn opvolger. Ik voel mij persoonlijk heel betrokken en ik wil daarom dit dossier tot een goed einde brengen. Dat heeft ook te maken met mijn eer en trots.”

Bewoners krijgen op 6 mei de mogelijkheid om hun mening te geven over de voorstellen.

Rond de supermarkt is vaak overlast (foto: Robert te Veele).
Rond de supermarkt is vaak overlast (foto: Robert te Veele).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!