Video

Björn rent 252 kilometer door de woestijn: 'Gestruikeld over dode kameel'

24 april om 12:38 • Aangepast 4 mei om 02:08
nl
252 kilometer rennen door de snikhete Saharawoestijn. Björn van Loon (38) uit Waspik heeft het geflikt. Op moeilijke momenten dacht hij aan zijn blinde dochtertje Maja (7). Zijn meest bijzondere ervaring? "Ik struikelde over een dode kameel."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Doffe hitte en een eindeloze hoeveelheid zand: het heeft Björn niet genekt. "Ik heb geen spierpijn", zegt hij opgewekt. Hij liep de iconische Marathon des Sables in de woestijn van Zuid-Marokko, die een week duurde. Het logo van zijn rugzak is door de hitte gesmolten.

"Ik struikelde over een dode kameel. Ik dacht dat het een boomstam was", zo vertelt Bjorn, die van de ene avontuurlijke anekdote in de andere valt. Wat hij vooral veel zag: eindeloze zandvlaktes. "Ook zag ik midden in de woestijn een Marokkaan op een brommertje. Wat komt die nu weer doen?", vroeg hij zich af.

"Veel mensen zien huilen."

"Je hebt alleen jezelf, meer niet. Ik heb veel mensen zien huilen." Alles behalve water moest de loper zelf meenemen. Met een rugzak vol vacuümgetrokken voedsel ploeterde hij dagenlang door de snikhete woestijn. Ook had hij een kookstelletje op zijn rug.

Het belangrijkste wat hij op zak had, waren sleutels met foto's van zijn dochter, zoon Pelle en vrouw. "Die foto's hield ik elke start en finish vast", glundert hij. Slapen deed hij onder 'een tent'. "Dat is gewoon een doek waar het zand onderdoor waait."

De ultraloper deed het allemaal voor zijn dochtertje Maja. Zij is blind geboren en heeft Amaurosis congenita van Leber (LCA), een erfelijke oogaandoening waarbij het netvlies niet of niet goed werkt. "Zij heeft elke dag een grote uitdaging. Hoe vindt ze haar speelgoed terug? Dus wilde ik het mezelf niet makkelijk maken."

"Waarom zit ik niet gewoon bij de McDonald's."

"Je hoofd wil antwoorden", zegt Björn. "Waarom zit ik niet gewoon bij de McDonald's of op de bank?" Op moeilijke moment overheerst steeds de waarom-vraag. "Ik doe het voor mijn dochtertje", is dan het antwoord waarmee hij zichzelf overtuigt om door te gaan.

Hij zamelt geld in voor het Bartiméus fonds dat andere blinde en slechtziende kinderen helpt. De teller van de actie staat op ruim 18.000 euro. Björn kan deze ultraloop aan een lange lijst toevoegen. Geblinddoekt 163 kilometer rennen in 24 uur, deed Björn al eens. Net als 498 kilometer rennen over het Pieterpad. Met eerdere acties haalde hij al eens 20.000 euro op.

Eerder filmde Omroep Brabant de voorbereidingen van Björn:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!