Republikein Cornelis (72) heeft niks met oranje: ‘Stop met Koningshuis’

26 april om 19:00 • Aangepast 17 mei om 02:03
nl
Koningsdag, lintjesregen, Prinsjesdag. Cornelis van Gils uit Etten-Leur moet er niks van hebben. De 72-jarige gepensioneerd apotheker is niet bepaald een aanhanger van het Koninklijk Huis. Hij is republikein en draagt dat graag uit. “Willem-Alexander mag de rit uitzitten, maar daarna zou de monarchie moeten worden opgeheven.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Van Gils kan niet goed duiden wanneer bij hem de aversie tegen het koningshuis is begonnen. Wel dat die houding werd versterkt toen de geboren en getogen Bredanaar tijdens zijn universitaire studie in het eigenzinnige Amsterdam ging wonen.

Het betekende een tijdelijk afscheid van Breda, een stad die juist wel een sterke binding had en heeft met alles wat oranje was. Het wordt niet voor niets ook Nassaustad genoemd. Het zal Van Gils worst wezen.

"Het Koninklijk Huis is een middeleeuws relikwie."

“Het Koninklijk Huis is gewoon een middeleeuws relikwie, dat krampachtig en onrechtmatig in stand wordt gehouden. Het is toch niet meer van deze tijd dat je, omdat je toevallig deel uit maakt van een familie, koning of koningin kunt worden.”

Van Gils is lid van Republikein, de opvolger van het Republikeins Genootschap, dat werd opgericht om de monarchie in ons land af te schaffen. Leden komen elk jaar bij elkaar in Utrecht en ze laten zich ook bij typische oranje activiteiten gelden.

“Zo waren we in 2014 in Maastricht. Op het Vrijthof. We hadden spandoeken bij ons met daarop de tekst ‘Geen monarchie, maar democratie’. We deden er niks verkeerd en toch werden we door een aantal gorilla’s aangepakt. Gorilla’s ja, zo noemden we toen de agenten die ons inrekenden. We zagen in hen de personificatie van het koningshuis waarvan Willem III de bijnaam ‘Koning Gorilla’ droeg.”

Cornelis laat van zich spreken in Maastricht (eigen foto).
Cornelis laat van zich spreken in Maastricht (eigen foto).

Een paar jaar geleden werd Van Gils, naar zijn zeggen, ook hardhandig aangepakt toen hij zich tijdens Koningsdag in Rotterdam wilde laten gelden. Hij was voor de gelegenheid gekleed in een lange, zwarte jas, legerbroek en een sweater met de opdruk 'Willem de Laatste'.

"Het zou beter zijn wanneer er een andere staatsinrichting komt."

Het ziet er niet naar uit dat de Republikeinen hun doel ooit zullen bereiken. “Toch zou dat beter zijn. Laat Willem-Alexander zijn rit uitzitten, dan kan hij daarna met pensioen. Ondertussen zou dan wel serieus gesproken moeten worden over een grondwetswijziging en een andere staatsinrichting.” En Amalia dan? Die is zich aan het voorbereiden om haar vader op te volgen. Van Gils: “Denk je nu echt dat ze gelukkig is met haar rol?”

Thuis is er niemand die zich aan zijn houding kan storen, of die hem kan bijvallen, want hij woont alleen. Zijn zoon is het om het even. Maar het bestuur van de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor, waarvan Van Gils tien jaar lid was, dacht er anders over. “Ze waren bang dat een protestbord in mijn tuin het koninklijk predicaat van deze vereniging in gevaar zou brengen. Ik werd dus als lid verwijderd en dat terwijl ik zo graag zing.”

"Maak van 5 mei in plaats van Koningsdag een nationale feestdag."

Van Gils laat zich de mond niet snoeren. Heeft hij dan helemaal niks met alle oranje activiteiten? “O jawel, ik zing het Wilhelmus mee en hou van vrijmarkten. Weet je wat mooi zou zijn? Dat Koningsdag als nationale feestdag komt te vervallen en dat 5 mei voor iedereen die status krijgt. Met heel veel vrijmarkten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!