Video

Dít zijn de beste asperges van Brabant: ‘Prachtig wit en vol van smaak’

24 april om 20:00 • Aangepast 15 mei om 02:03
nl
Vol van smaak en prachtig wit: de beste asperges van Brabant komen uit Mierlo. Ondernemers Lidy van de Ven en Jos Huijbers hebben het beste witte goud. Dat heeft het Brabants Asperge Genootschap bekendgemaakt. "Een asperge is toch romantischer dan een bloemkool."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Een super geweldig gevoel. Het was een hele ontlading", zegt Lidy, die nog altijd stuitert van de titel. Ze kreeg een oorkonde en een bronzen wisseltrofee, die haast niet te tillen is. "Al meer dan tien jaar doen we mee. We wonnen steeds nèt niet."

Wat de magie is van de asperge? "De asperge heeft heel veel beleving. Stelletjes komen speciaal samen asperges kopen. Niemand gaat samen romantisch een bloemkool kopen", lacht Van de Ven. "Het is ook echt een seizoensproduct."

Een tienkoppige jury beoordeelde de asperges. Uiterst kritisch keken ze naar beet, rijpheid, smaak, geur en vooral ook de nasmaak. 27 telers zijn door het genootschap onder de loep genomen. Alle asperges zijn gekookt in water met precies 11 gram zout per liter. "Het gaat echt om de pure smaak van de asperge", vertelt Albert Tielemans, culinair adviseur Brabants Asperge Genootschap en juryvoorzitter van de wedstrijd. "Het zijn prachtige witte asperges en ze zijn vol van smaak."

De kritische jury (foto: Brabants Asperge Genootschap).
De kritische jury (foto: Brabants Asperge Genootschap).

Klanten kwamen woensdagmiddag speciaal naar Hof van Huijbers. Of ze lekker zijn? "Ik ga ze vanavond pas proeven", zegt een zeer kritische Ad van Rooij (67). "Ik hou het nog even geheim. Dan weet ik het pas. De 80-jarige Emilie van Doornik: "Ze zijn heerlijk! We eten twee tot drie keer per week asperges."

Of het ook echt wit goud is? "De smaak wel! Vroeger kon je er heel veel geld mee verdienen, dat is allemaal lastiger geworden", merkt Lidy. Of klanten massaal in de rij staan? "Dat hopen we wel! We krijgen volop leuke reacties."

De provinciale strijd tussen Limburg en Brabant geldt ook voor asperges. "Heel lang werd gedacht dat de Limburgse asperges het lekkerst waren. Dat is natuurlijk niet zo", lacht Lidy. Ook Tielemans benadrukt: "Brabant moet trots zijn op de aspergecultuur."

Nog meer winnaars

Nog meer asperge-goeroes vielen in de prijzen. Van Hoof Zachtfruit & Asperges uit Olland kreeg de prijs voor de eerste asperge van de koude grond. Thomas Koppens Vleeswaren uit Someren voor de lekkerste Brabantse aspergeham. Hotel-restaurant Boer Goossens uit Den Dungen won als beste Brabantse aspergerestaurant. Bosch Wijnkopers uit Boxtel kreeg de prijs voor de beste aspergewijnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!