Klap voor de rookworst: EU zet streep door schadelijke aroma's

24 april om 17:10 • Aangepast 15 mei om 02:03
nl
Schadelijke rookaroma's in de oer-Hollandse Unox-rookworst, die wordt geproduceerd in Oss, worden verboden. Daar stemden lidstaten van de Europese Unie woensdagmiddag over. Producenten die nu nog werken met de schadelijke aroma's, krijgen twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

In Oss staat de grootste fabriek van de rookworsten. Die worden daar niet gerookt, zoals de naam doet vermoeden, maar gekookt. Om toch een rokerige smaak te krijgen, voegen ze in Oss een rookaroma aan de worst toe. Met nogal wat risico's, zegt de Europese Commissie: zo zouden de stoffen de kans op kanker, erfelijke ziektes en onvruchtbaarheid kunnen vergroten

Zwanenberg Food Group, de worst- en hammenmaker uit Oss, gebruikt die aroma's in rook- en knakworsten van Unox, maar bijvoorbeeld ook in soepen waar vlees in zit of die naar vlees smaken. En ook sommige producten van de huismerken van Jumbo bevatten rookaroma's. Denk aan rookkaas, gezouten amandelen met rooksmaak, hotdogs, magere gerookte spekreepjes en gerookte kipfiletreepjes.

Alternatieven
Unilever en Zwanenberg willen door het verbod alternatieven ontwikkelen voor de rookaroma's, zeggen de woordvoerders. Wat die alternatieven zijn, weten beide producenten nog niet. Ook Jumbo zegt met leveranciers naar alternatieven te kijken voor producten met de rookaroma's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.