Video

Lintjesregen: kijk hier wie in jouw woonplaats koninklijk is onderscheiden

26 april om 13:11 • Aangepast vrijdag om 16:50
nl
Voor het eerst in tien jaar zijn er in Brabant tijdens de lintjesregen meer dan zeshonderd koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In totaal gaat het om 637 lintjes. Er is geen provincie waar deze vrijdag meer lintjes worden opgespeld. Vorig jaar telde Brabant 484 onderscheiden mensen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De gemeente Tilburg is net als in 2023 uitschieter, ditmaal met 38 gedecoreerden. Opvallend is ook het hoge aantal in onder meer de gemeenten Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad en Moerdijk.

Yvon Jaspers
De bekendste Brabander die in de bloemetjes zou worden gezet, is Yvon Jaspers. De geboren en getogen Boxtelse wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit zou in haar woonplaats Loenen aan de Vecht gebeuren, maar het gezicht van Boer zoekt Vrouw en de ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds was op vakantie op Aruba. Ze reageerde 'vereerd en verrast' toen ze om zes uur 's ochtends (plaatselijke tijd) telefonisch werd gefeliciteerd. De programmamaakster krijgt de versierselen later.

Hoogste onderscheiding
De allerhoogste onderscheiding in onze provincie is voor Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer. Hij wordt Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een toepasselijke waardering voor deze natuurfilmer, die doorbrak met de serie ‘De terugkeer van de ijsvogel, de torenvalk en de bever’.

Cees van Kempen (foto: gemeente Steenbergen).
Cees van Kempen (foto: gemeente Steenbergen).

Ruim zestig Brabanders worden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, onder wie de Bredase ondernemer Aad Ouborg (64). Bekend van zijn acties om geld op te halen voor goede doelen, ook is hij actief in de hockeywereld.

Aad Ouborg, met rechts van zich burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda (foto: Jorgen Janssens).
Aad Ouborg, met rechts van zich burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda (foto: Jorgen Janssens).

Ad Rooms (74) uit Bergen op Zoom werd eveneens 'geridderd'. Hij werd onder meer geroemd voor zijn schrijvers- en organisatiekwaliteiten.

Hier kregen drie mensen in één straat een koninklijke onderscheiding:

Scheidsrechters
Nog meer ridders: twee mannen die zich als scheidsrechter belangrijk hebben gemaakt. Het gaat om Leendert den Braasem uit Budel (56), al tientallen jaren een bekendheid in waterpololand, en Daniel Jansen uit Reusel. De laatste vierde woensdag zijn vijftigste verjaardag en is sinds jaar en dag actief als scheidsrechter in het amateurvoetbal.

Jansen is lid van de SV Brabant-Zuidoost. Van deze vereniging zijn nog eens twee leden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Tjeu Steijvers (83, Maarheeze) en Paul Janssen (82, Dommelen).

In Someren was het eerder deze vrijdag ook drie keer raak. Drie mensen in dezelfde straat werden verrast: de zussen Mien Vergeer-Van den Tillaar en Ine Leenders-Van den Tillaar en Emiel Toonders. Zij maakten zich op verschillende manieren verdienstelijk voor de maatschappij, net als al die honderden andere Brabanders.

Dat kan zijn in clubverband: van hengelsportvereniging Volnetje in Lage Zwaluwe en Petanque Vereniging Littie of Littienie in Helmond tot carnavalsvereniging De Grenszuukers in Baarle-Nassau. Of voor de klim- en bergsport wat Rutger Elink Schuurman uit Etten-Leur en Rogier Wassenberg uit Waalre grote waardering opleverde.

Burgemeester Arinda Callewaert benoemde Hans van den Dungen (midden) op afstand tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau (foto: gemeente Bergeijk).
Burgemeester Arinda Callewaert benoemde Hans van den Dungen (midden) op afstand tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau (foto: gemeente Bergeijk).

Inzet voor medemens
Er zijn ook gedecoreerden die zich al jaren inzetten voor zieke mensen, mensen met een beperking of mensen die niet veel te besteden hebben. Een enkeling is al zestig jaar vrijwilliger. Ook werden diverse mensen in de (lokale) media verrast.

Hamdi Özcan (geboren in 1962) kreeg een lintje opgespeld, omdat hij er onder meer als voorzitter van de Isra Moskee voor heeft gezorgd dat er een goede verstandhouding is tussen de Turkse en Nederlandse gemeenschap in Dongen.

Misschien wel de oudste Brabander die werd onderscheiden, is Bert van Laarhoven (Best, 91). Bart Swinkels, ook uit Best, is voor zover bekend met zijn 39 jaar de jongste ‘gelukkige’.

Bart Swinkels (links) en Bert van Laarhoven (foto: Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke).
Bart Swinkels (links) en Bert van Laarhoven (foto: Marijke Vermeulen van Fotografiemarijke).

Verder zijn er verschillende echtparen gehuldigd. De gemeente Gilze en Rijen was de enige met alleen vrouwelijke gedecoreerden, vier in totaal. Een inwoner van Oss ziet af van de onderscheiding: "Ik wil niet ondankbaar zijn, maar deze aandacht past niet bij mij."

Hier zie je wie in jouw gemeente een lintje heeft gekregen. Zie je de tabel niet goed? Klik hier om de tabel in een nieuw venster te openen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.