Video

Schaapsherder John dolgelukkig na goedkeuring blauwtongvaccin: 'Was zwaar'

26 april om 18:00 • Aangepast vrijdag om 18:10
nl
Schaapherder John Sterrenburg uit Rosmalen kan zijn geluk niet op. Landbouwminister Piet Adema heeft donderdag toestemming gegeven voor een vaccin voor de dodelijke ziekte blauwtong. De Rosmalense herder verloor tientallen schapen aan dat virus en is ontzettend opgelucht. "Het was mentaal heel zwaar."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De virusziekte blauwtong dook vorig jaar begin september voor het eerst sinds lange tijd op in Nederland. De ziekte wordt overgebracht door knutten, kleine steekvliegjes, en treft vooral schapen, maar ook runderen en geiten. Het virus maakt schapen ernstig ziek, vaak met de dood tot gevolg.

"Schapenboer zijn is op dit moment weer mooi.”

De 53-jarige schaapsherder John heeft een kudde van vierhonderd Veluwse heideschapen. Iedere dag pendelt hij op en neer van Rosmalen, waar hij woont, naar de regio Utrecht, waar zijn dieren grazen.

De periode dat het virus om zich heen greep was heel erg heftig voor John. Hij verloor in korte tijd tientallen schapen aan blauwtong. “Iedere dag kom je dan bij de kudde en zie je er eentje liggen. En dan denk je meteen: het zal toch niet waar zijn?! Dus toen ik hoorde over het vaccin was ik echt direct opgelucht.”

John met zijn schapenkudde (beeld: Omroep Brabant).
John met zijn schapenkudde (beeld: Omroep Brabant).

Het had niet veel gescheeld of John was ermee gestopt. “Zeker als ik opnieuw zoveel dode dieren had moeten meemaken. De manier waarop die beesten doodgaan, is echt niet leuk. Ik had dat geestelijk niet nog een keertje aangekund. Maar het vaccin komt er nu, en sneller dan verwacht. Dat is toch een lichtpuntje. Schapenboer zijn is op dit moment weer mooi.”

"Hopelijk kunnen we snel met vaccineren beginnen.”

Jonh is blij dat die vele slapeloze nachten snel achter hem liggen. “Eén specifieke dag zal ik nooit vergeten. ’s Ochtend liet ik mijn oudste en liefste hond inslapen, ’s middags had ik een ongeluk op de snelweg en toen ik thuiskwam, lagen er drie schapen dood te gaan”, zegt John geëmotioneerd. "Nou, dat voel je wel hoor."

"Toen kon ik janken van verdriet en nu kan ik wel janken van blijdschap. Moet je zien hoeveel er in een paar dagen tijd kan veranderen. Ik moet voor ongeveer 500 schapen het vaccin hebben. Hopelijk kunnen we daar snel mee beginnen”, besluit de herder.

Veel veehouders pakten vrijdagochtend de telefoon om hun dierenarts te bellen voor informatie. Dierenartsen willen starten met vaccineren voordat er een nieuwe infectiegolf is. Wanneer het vaccineren precies van start kan gaan, is nog onduidelijk.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Dit is waarom dierenartsen het nu zo druk hebben

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!