Video

Dankzij Huubs slimme stokje vallen ouderen niet meer uit hun scootmobiel

2 mei om 12:00 • Aangepast 17 mei om 02:06
nl
Als je je sleutels laat vallen, raap je die gewoon op. Maar niet als je in een scootmobiel zit. Dat merkte Huub Peeters (88) uit Rijen toen een medebewoner van zijn seniorencomplex uit zijn scootmobiel viel in een poging zijn sleutels op te rapen. “Daar zat hij, op de grond”, herinnert hij zich. En Huub dacht meteen 'daar moeten we iets aan doen'. Zo gezegd, zo gedaan: Huub bedacht een slimme oplossing.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Een stokje van zo’n 40 centimeter lang, met aan de ene kant een magneet en aan de andere kant een rubberen knopje. Huub demonstreert het door een vork uit de bestekbak te laten vallen. Hij buigt een beetje, gaat met de magneet langs de vork en pakt ‘m zo op.

“Als ik voor in m’n stoel ga zitten, kukel ik zo voorover.”

Veel veiliger zo, weet Huub: “Want mensen hebben toch de neiging spullen van de grond op te rapen en dan vallen ze voorover. Ik kan bijvoorbeeld niet tot de grond komen, want ik heb een heel slechte rug. En als ik voor op m’n stoel ga zitten, kukel ik zo voorover.”

Huub liet het niet bij één stokje en ook niet bij een paar. In de werkplaats in zijn seniorenflatje maakte hij eigenhandig honderden stokjes. En hij verkocht ze voor vijf euro per stuk. Totale opbrengst: 2400 euro. Geld dat hij niet voor zichzelf heeft gehouden.

Alle stokjes zijn geschilderd in de kleuren blauw en geel en dat is geen toeval. Omdat Huubs vriend Louis Chamuleau Oekraïense vluchtelingen helpt, bedachten ze het plan om met het geld Oekraïense kinderen een dagje uit te bezorgen naar bijvoorbeeld de Beekse Bergen. De kinderen waren er dankbaar voor. Samen met Huub kijkt Louis naar de tekeningen die ze voor hem maakten.

“Je voelt je nuttig, dat je iets doet voor mensen.”

“Ze waren verrast dat een wildvreemde dat voor hen doet”, kijkt Louis terug. “Ze waren ook een hele dag vrolijk en ontspannen, daar genoten ze nog lang van na.” Huub: “Ik voel me daardoor nog nuttig. Dat je nog iets doet voor mensen die een beetje hulp nodig hebben.”

Toch is het magneetstokje dat Huub heeft 'uitgevonden' ook weer niet zó uniek. Als je even googlet, vind je ze online en kun je ze kopen. Louis lacht: “Ik zit ook wel eens op internet en heb ze ook gevonden. Maar hier heeft Huub zich voor ingezet en zijn stokjes hebben emotionele waarde omdat ze de kleuren van Oekraïne hebben. Dat is toch waardevoller dan een stokje dat je met twee tikken via de computer bestelt?”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!