Video

Brabant kreeg meer natuur erbij de afgelopen jaren: 'Dat is geweldig'

4 mei om 21:17 • Aangepast vandaag om 02:01
nl
Brabant is een van de weinige provincies in Nederland waar er de afgelopen tien jaar natuur- en bosgebied is bijgekomen. Vaak werden er akkers en graslanden voor opgeofferd, en die zijn er dan ook steeds minder. Het Achtereinds Laag in Waalre is zo'n gebied dat dankzij Brabants Landschap een dergelijke verandering doormaakte. "Maar ons werk zit er nog lang niet op", aldus boswachter Nick Jeurissen.
Profielfoto van Wim CoenenProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Terwijl hij met zijn laarzen door het drassige Achtereinds Laag loopt, wijst Jeurissen van Brabants Landschap naar het gebied. "Daar, tot aan die bosranden, dat is allemaal omgevormd tot natuur. Het was eigenlijk allemaal agrarisch gebied." Het gaat in totaal om zo'n veertig hectare.

Het natuurgebied in Waalre is een van de stukken in Brabant waar deze ontwikkeling de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Volgens het CBS kreeg onze provincie er sinds 2013 netto achttien vierkante kilometer aan natuur en bos bij.

"In vergelijking met een aantal jaar geleden is dit gebied 180 graden veranderd."

Boerengronden waren er juist minder, akkers en weilanden namen namelijk met 64 vierkante kilometer af. Verder werd Brabant, net als elke provincie, voller gebouwd. Er kwam voor 38 vierkante kilometer aan gebouwen bij.

Alleen in Brabant, Overijssel, Drenthe en Limburg groeide de natuuroppervlakte. Het gaat niet om enorme bossen, het zijn juist kleine stukken natuur die samen zorgen voor groei.

Het gebied in Waalre.
Het gebied in Waalre.

Dat dit gebied in Waalre eerst agrarisch was, daar is niets meer van te zien. De metamorfose hier is een aantal jaar geleden ingezet en gaat nog altijd door. Jeurissen kan daarvan genieten. "Dat is helemaal geweldig natuurlijk. Zeker als je dit vergelijkt met een aantal jaar geleden. Dit gebied is 180 graden veranderd."

Brabants Landschap heeft laagtes aangebracht waardoor er in nattere periodes water in het gebied blijft staan. "Juist dat water is aantrekkelijk voor heel veel soorten vogels zoals steltlopers, de kievit en eenden, maar ook amfibieën profiteren ervan. Nu er meer vegetatie komt, zie je ook andere soorten kikkers, zoals de Europese boomkikker."

"Als ik heel eerlijk ben, gaat het om politieke keuzes en er moet geld zijn."

Maar waar ligt het aan dat Brabant er beter voorstaat dan andere provincies van het land? Volgens Jeurissen doen natuurbeheerders en boswachters ontzettend hun best, maar zijn twee dingen het allerbelangrijkst. "Als ik heel eerlijk ben, gaat het om politieke keuzes en er moet geld beschikbaar zijn. Dan kun je dit doen."

Ondanks dit prachtige stukje natuur houdt Jeurissen wel zorgen over de staat van het Brabantse buitenleven. "We zijn er nog zeker niet. Er zijn soorten die het best goed doen in onze natuur maar er zijn in ons land ook veel zorgen over het dalende aantal insecten en weidevogels."

Ondertussen kijkt hij wel met trots uit over het Achtereinds Laag. "Dit gebied is nooit klaar, het blijft in ontwikkeling. Over tien jaar zal het er weer heel anders uitzien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.