Peter Schouten staat kroongetuige Nabil B. opnieuw bij

6 mei om 16:42 • Aangepast maandag om 16:30
nl
De Bredase strafpleiter Peter Schouten gaat kroongetuige Nabil B. opnieuw bijstaan in het zogenoemde Marengoproces. Het proces over gewelddadige liquidaties door de zogenoemde mocro-maffia. Dat bevestigt Schouten aan Omroep Brabant. Hij verdedigde B. eerder samen met advocaat Onno de Jong, maar het duo legde in maart 2023 om onduidelijke redenen hun functie neer. Schouten wil niet uitleggen waarom hij de handschoen nu weer oppakt.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Maar ik ben heel blij dat de kroongetuige nu weer een advocaat heeft en dat het proces geen vertraging oploopt. Want ik ken het dossier al goed", legt hij uit.

Juli 2020
Schouten verdedigde de kroongetuige in eerste instantie sinds juli 2020. In 2019 werd B.'s toenmalige advocaat, Derk Wiersum vermoord. De keuze van Schouten werd destijds geroemd als een zeer moedig besluit. Schouten werd tijdens zijn werk streng beveiligd. Peter R. de Vries, die ook betrokken was bij het Marengoproces, koos daar niet voor. Hij werd in juli 2021 doodgeschoten in Amsterdam. Eerder werd in deze zaak al de broer van de kroongetuige doodgeschoten.

Mocro-maffia
Het Marengoproces gaat over een reeks gewelddadige liquidaties van de zogenoemde mocro-maffia in Utrecht en omgeving. Die misdaadorganisatie zou worden geleid door Ridouan Taghi en Said Razzouki, die allebei zijn opgepakt. Nabil B. zat ook in de misdaadorganisatie maar kreeg wroeging. Hij stapte eruit, ging praten met de politie en heeft tientallen belastende verklaringen afgelegd, ook tegen Taghi. Nabil B. zit nu in een getuigenbeschermingsprogramma. Hij en zijn familie lopen groot gevaar.

Het hoger beroep in de zaak gaat woensdag verder.

In maart 2019 stopte Schouten als advocaat van Nabil B.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!