Hier mag je voorlopig maar 90 kilometer per uur wanneer de weg nat is

8 mei om 15:00 • Aangepast 22 mei om 02:01
nl
Mogelijk is het je al opgevallen: op diverse plekken langs snelwegen in onze provincie staan borden met daarop een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Normaal gesproken mag hier niet harder worden gereden dan 100 kilometer per uur overdag, of 120 of 130 kilometer per uur 's avonds. De snelheidsverlaging geldt alleen wanneer het wegdek nat is.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De maatregel is nodig, omdat de zeventien wegdelen waar de snelheidsverlaging geldt niet stroef genoeg meer zijn. En dat kan de verkeersveiligheid in gevaar brengen. De snelheidsbeperking blijft tot 1 januari volgend jaar.

De borden zijn eind vorig jaar al geplaatst, maar de maatregel is niet eerder officieel naar buiten gebracht.

Van 100 meter tot 4 kilometer
De tijdelijke snelheidsverlaging in Brabant is doorgevoerd op delen van de snelwegen A2, A4, A17, A27, A58, A59 en A67. In Limburg geldt deze beperking op twee plekken.

De stukken weg waarop de snelheid is teruggebracht naar 90 kilometer variëren qua lengte van 100 meter tot 4 kilometer. Als het wegdek er weer picobello bij ligt, worden de borden weggehaald en geldt de gebruikelijke maximumsnelheid weer.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat licht toe: “De borden zijn geplaatst, omdat op die delen sprake is van onvoldoende stroefheid van het wegdek. De wegen zijn nog steeds van hoge kwaliteit, maar het kan voorkomen dat door het intensieve gebruik de deklaag, die zorgt voor de stroefheid, slijt. Dit leidt tot minder grip op de weg, wat weer onveilige situaties veroorzaakt. Hierdoor moet de deklaag vervangen worden. In de tussentijd passen we zo’n maatregel als een snelheidsverlaging toe.”

De negen gemeenten, binnen de grenzen waarvan deze wijziging geldt, en de politie zijn op de hoogte gebracht van de veranderingen. Het is niet bekend of er al bekeuringen zijn uitgedeeld op de betreffende weggedeelten.

Overigens hebben bezwaarmakers tot half juni de tijd om dit verkeersbesluit aan te vechten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!