Video

Het noorderlicht kun je 3 nachten zien: 'Kans nog nooit zo groot geweest'

10 mei om 20:00 • Aangepast 22 mei om 02:02
nl
Het noorderlicht. Bij veel mensen staat het weerfenomeen op de vakantie-bucketlist, maar daarvoor moet je meestal naar de Scandinavische landen. De kans is nu heel groot dat we de komende drie nachten in heel Brabant het noorderlicht aan de horizon kunnen aanschouwen. Al moet je er wel midden in de nacht voor uit je bed. "De kans was de afgelopen twintig jaar nog niet zo groot", zegt amateur-astronoom Victor van Wulfen uit Heeswijk Dinther.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De amateur-astronoom legt uit wat ons te wachten staat. "Er zijn nu veel uitbarstingen op de zon. Die zijn vannacht op zijn hevigst. Bij die uitbarstingen wordt vanaf de zon materie in de ruimte geslingerd, richting de aarde. Als zo'n magnetische storm in botsing komt met onze atmosfeer, ontstaat er noorderlicht."

Maar liefst vijf van die magnetische stormen zijn onderweg naar de aarde, weet Van Wulfen. Komende drie nachten is de kans daarom groot dat we het noorderlicht kunnen zien. "Een unieke kans. In twintig jaar tijd was die kans nog nooit zo groot."

"Het weer ziet er voor Brabant goed uit."

Al moet het natuurlijk wel helder genoeg zijn om te kunnen zien. Gelukkig is Donny de Koning van Weerplaza is de brenger van het goede nieuws: "Het weer ziet er goed uit, zeker voor Brabant. Er zijn veel opklaringen en alleen wat hoge sluierbewolking, maar dat is geen spelbreker", zegt de weerman.

Al is er wel een nadeel: de korte nachten. Want om het noorderlicht te kunnen zien, moet het donker genoeg zijn. "We hebben drieënhalf uur met volledige duisternis. Tussen middernacht en half vier 's nachts", zegt De Koning. "De magnetische zonnestormen doen er zo'n 24 tot 48 uur over om de aarde te bereiken. Ze moesten dus wel de juiste timing hebben, en er tijdens de volledige duisternis zijn. Om vier uur 's nachts wordt het weer lichter, dus dan is het te laat."

Victor filmde het noorderlicht eerder al eens vanuit zijn zolderraam:

Liefhebbers kunnen noorderlicht sowieso met hun camera waarnemen, zegt de weerman. Daarmee is het noorderlicht al sneller te zien. Al heb je zonder camera komende nachten ook geluk. Dan moet je wel een plekje in een buitengebied uitzoeken om te gaan kijken. "Het unieke is dat het noorderlicht waarschijnlijk met het blote oog te zien is. Zoek een donkere plek op, niet te dicht bij de lichtvervuiling van de stad."

En voor wie denkt te moeten uitkijken naar een groene gloed, heeft amateur-astronoom Van Wulfen nog een tip. Want het noorderlicht neemt ook weleens andere kleuren aan. "Dat heeft te maken met de snelheid waarmee de magnetische zonnestormen botsen tegen de atomen van onze atmosfeer. Hoe harder de botsing, des te feller het licht", weet hij.

"Meestal is licht het groen. Maar als het krachtig genoeg is, wordt het paars en roze. Als het nóg krachtiger is, dan wordt het blauw en geel. Als we geluk hebben krijgen we komende nachten een fantastisch mooi noorderlicht te zien."

Maak jij komende nacht een mooie foto van het noorderlicht? Mail hem dan naar ons.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Begin november zagen heel veel Brabanders het noorderlicht en dat leverde deze foto's op.

Victor ziet het noorderlicht vanuit zijn zolderraam: 'Niet te voorspellen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!