Video

Studenten protesteren ook bij TU/e tegen oorlog in Gaza

13 mei om 13:05 • Aangepast 22 mei om 02:05
nl
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben zich aangesloten bij het landelijke studentenprotest tegen de oorlog in Gaza. Bij de actie maandag liepen enkele tientallen studenten de collegezalen uit. Dit noemen ze de 'walk-out'. Op het Koeveld, een deel van de Campus, verzamelen de studenten zich. Hier hebben ze een tentenkampje opgezet. Ze mogen er ook overnachten.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De walk-out is een landelijke protestactie die op meerdere universiteiten in het land wordt georganiseerd. De organisatie riep alle studenten en medewerkers van Nederlandse universiteiten op om deze maandag om elf uur de universiteitsgebouwen uit te lopen.

In Eindhoven doen enkele tientallen studenten mee. Op het Koeveld hebben ze Palestijnse vlaggen opgehangen en tenten opgezet.

Foto: Omroep Brabant.
Foto: Omroep Brabant.

De studenten protesteren tegen de oorlog in Gaza, maar ze willen ook hun open brief kracht bijzetten. In die brief vroegen studenten en medewerkers van de TU/e onlangs aan het college van bestuur om zich krachtig uit te spreken tegen de oorlog in Gaza. Ze zijn niet blij dat het bestuur zich stilhoudt over de oorlog.

De studenten kwamen ook met zeven eisen voor de TU/e, zoals het publiekelijk veroordelen van de oorlog en het openbaar maken van de banden met Israëlische instellingen. De open brief is inmiddels door zo'n 800 mensen ondertekend.

Het college van bestuur heeft in een reactie laten weten dat ze geen stelling kan nemen. "We zijn geen politiek instituut." Ook maakt ze in de verklaring kenbaar met welke Israëlische instanties ze samenwerkt.

Later op de avond werd bekend dat de pro-Palestijnse demonstranten mogen blijven slapen op het terrein van de campus. Dat heeft de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem besloten op grond van de wet openbare manifestaties. Ze hebben geen toestemming gekregen om in het universiteitsgebouw te slapen, wel bij een overkapping op de campus voor de markthal bij MetaForum. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat daar tegen elf uur 's avonds nog zo'n zeventig mensen aanwezig zijn en dat er vijftien tot twintig tenten staan.

Waarom deze walk-out?
De organisatie van het landelijke protest, Dutch Scholars for Palestine, zegt geschokt te zijn door de acties van de colleges van bestuur van de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Bij eerdere protesten in die steden had het universiteitsbestuur toestemming gegeven aan de politie om de protestlocaties te ontruimen.

Met de walk-out willen de demonstranten hun steun laten zien voor de demonstranten die in Utrecht en Amsterdam werden verwijderd. Daarnaast eisen studenten door het hele land dat universiteiten de banden verbreken die ze hebben met Israëlische instituten, die in hun ogen medeplichtig zijn aan het schenden van mensenrechten.

Foto: Floortje Steigenga.
Foto: Floortje Steigenga.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!