Dit weekend naar de camping, maar nog niet geboekt? Vergeet het dan maar

13 mei om 20:30 • Aangepast 24 mei om 02:05
nl
Wil je dit pinksterweekend kamperen in Brabant, maar heb je nog niet geboekt? Vergeet het dan maar. Het is al dagenlang ontzettend druk op campings en parken in onze provincie. Vrijwel alles is volgeboekt, zo leert een rondje langs enkele deskundigen door Omroep Brabant. Ook op boerenterreinen zijn de campingplekken bezet. "Iedereen strijdt nu om dezelfde kampeerplekken. Het wordt drukker en drukker."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Kamperen is hot de afgelopen jaren, dat wisten we al. Maar kamperen is extra hot als het warm weer is. Daar komt natuurlijk bij dat veel mensen rond Pinksteren en Hemelvaart vrij zijn of vrij nemen. Dat leidt op dit moment tot topdrukte op de campings in onze provincie. Alles is volgeboekt. Net als vorige week rond Hemelvaart.

“Die geluiden krijgen we terug uit de kampeersector in Brabant”, zegt Goof Lukken, docent Toerisme op de Breda University of Applied Sciences. “Als je dit pinksterweekend een plekje voor je camper zoekt, maak je vandaag of morgen misschien nog een kleine kans. Er zijn altijd mensen die op het laatste moment afzeggen. Maar hoe sneller vrijdag nadert, hoe onmogelijker die opdracht wordt. Door Hemelvaart en Pinksteren is het heel erg druk.”

Recreatiepark TerSpegelt bij Eersel is een van de grootste kampeerresorts in Brabant.“Of wij vol zitten rond Hemelvaart en Pinksteren?”, countert directeur Michel Huigevoort van TerSpegelt onze vraag. “Nou, dat was rond kerst al duidelijk. Zeker met Pinksteren is het hier druk. Dan zitten er hier ook veel Duitsers. Zo’n 35 procent van de campinggasten op TerSpegelt is in dat weekend Duits. We zijn al maanden volgeboekt.”

Archieffoto: Martha Kivits.
Archieffoto: Martha Kivits.

Wie er gewoon met de camper of caravan op uit wil, heeft ook pech op dit moment. Zelfs ‘simpele’ boerencampings hebben geen plek meer deze week. “Dat is wat wij op dit moment van boeren in Brabant horen”, zegt Bas van Mill, woordvoerder van Stichting Vrije Recreatie.

Of er sprake is van recorddrukte is volgens Van Mill moeilijk te zeggen. Het heeft dit voorjaar veel geregend, dus sommige boerencampings zijn nog niet open. De boeren zijn bang dat auto's en campers het kwetsbare natte veld zouden vernielen door eroverheen te rijden. "Maar de boerencampings die wél open zijn, zijn bijna allemaal volgeboekt op dit moment. Er is zo goed als geen plek meer voor Pinksteren. Of je moet flinke concessies doen."

"Alle nieuwe kampeerders zoeken nu tegelijkertijd een plekje."

Het is al langer duidelijk dat kamperen in eigen land de laatste jaren populair is geworden. “Heel veel mensen hebben tijdens corona geïnvesteerd in een caravan, camper of tent”, zegt docent toerisme, Goof Lukken. “Op die manier konden zij gewoon ‘op vakantie’ in eigen land. Naar het buitenland vliegen zat er immers niet meer in."

Al die nieuwe kampeerders zoeken nu volgens hem allemaal tegelijkertijd plek voor hun tentje en caravan. "Zij hebben de investering immers al gedaan."

Vakantiepark de Flaasbloem tussen Chaam en Alphen (archieffoto).
Vakantiepark de Flaasbloem tussen Chaam en Alphen (archieffoto).

Volgens Lukken speelt ook mee dat Brabant steeds minder kampeerplekken heeft: “Je ziet dat veel campings jaarrond willen exploiteren tegenwoordig. Campings die willen uitbreiden worden steeds vaker een soort bungalowpark of resort. Die parken hebben kampeerplekken opgeofferd voor voorzieningen als zwembaden en restaurants. Die zijn immers altijd in trek."

Degenen die er dus gewoon met hun tentje op uit willen, strijden nu volgens hem dus allemaal om dezelfde plekken: "En die worden steeds zeldzamer.”

"Het beste van beide werelden."

Wie er toch op uit wil dit weekend, kan het ook anders aanpakken, zegt Tamara Ernst van 'uitjesplatform' VisitBrabant. "Ik zou zeggen, je kunt je uitje dit weekend ook beginnen in de stad. Dat is geen kamperen, maar in onze provincie ben je vanuit de stad zo in de prachtigste natuurgebieden. Het beste van beide werelden."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Steeds meer Brabanders kopen een camper: 'Het kamperen is echt herontdekt'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Poll

Ga jij op vakantie tijdens Pinksteren?

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!