Video

In deze stad mogen boa's een hoofddoek of keppel dragen

13 mei om 17:01 • Aangepast 22 mei om 02:04
nl
Boa's in Eindhoven mogen religieuze uitingen, zoals een hoofddoek of keppel, dragen bij hun uniform. Dit heeft het stadsbestuur besloten na een evaluatie van het beleid over kledingvoorschriften. Hiermee gaat de gemeente in tegen de landelijke wens voor een verbod op dit type uitingen als onderdeel van een uniform.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Het was voor Eindhovense boa's sowieso al mogelijk om religieuze symbolen te dragen. Maar dit werd niet nadrukkelijk vastgesteld of gecommuniceerd. PvdA, GroenLinks en PvdD stelden vragen over dit onderwerp aan het college van burgemeester en wethouders en daarop heeft de gemeente besloten het beleid hierover te verhelderen.

Landelijk verbod
De discussie over het dragen van een hoofddoek of keppel door boa's in functie is landelijk gezien een hot item. Het demissionaire kabinet werkt, onder leiding van minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan een verbod. Het stadsbestuur in Eindhoven ziet geen reden om religieuze uitingen te verbieden, tenminste als deze passen binnen de kledingvoorschriften die de veiligheid van de boa's waarborgt.

Het college is bovendien van mening dat dergelijke uitingen geen afbreuk doen aan gezag, neutraliteit of veiligheid. Het beleid sluit aan bij de praktijk van andere gemeenten en landen, stelt de gemeente. Ook zegt het stadsbestuur dat het toestaan van religieuze uitingen bij boa's belangrijk is als het gaat om de diversiteit.

Omroep Brabant vroeg in december 2023 aan mensen op straat wat zij vinden van de kledingregels voor boa's.

Discriminatie
Bij een verbod kunnen volgens de gemeente bepaalde groepen zich uitgesloten voelen voor het beroep. "In de praktijk zou het vooral vrouwen treffen die het dragen van een hoofddoek als een religieuze plicht zien. Een dergelijk verbod mag dan ook niet lichtzinnig worden ingesteld, aangezien het kan leiden tot indirecte discriminatie", schrijft het college.

Er zijn bij de gemeente Eindhoven geen signalen bekend van boa's die behoefte hebben aan het dragen van religieuze uitingen tijdens hun werk. Daarom was er voor de gemeente tot dusver ook geen aanleiding om een standpunt in te nemen.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Een boa met een hoofddoek ziet niet iedereen zitten: ‘Is niet neutraal'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!