Pro-Palestijnse actievoerders lopen van station naar universiteit

14 mei om 13:03 • Aangepast 24 mei om 02:04
nl
De pro-Palestijnse demonstranten bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben dinsdag een 'supportdemonstratie' gehouden vanaf station Eindhoven naar de universiteit. Ze willen hun actie die ze maandag begonnen zo kracht bij zetten. De demonstranten gingen opnieuw in gesprek met het bestuur van de universiteit.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Zo'n twintig demonstranten vertrokken op initiatief van Brabant for Palestine om half een vanaf het station. Ze wilden graag dat meer mensen ze steunden tijdens het lunchuur, maar die steun bleef beperkt. "Laten we ervoor zorgen dat ze onze eisen horen", schreef de organisatie op Instagram. "Neem tenten, slaapspullen, eten en drinken mee."

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben zich maandag aangesloten bij het landelijke studentenprotest tegen de oorlog in Gaza. Bij die actie liepen enkele tientallen studenten de collegezalen uit. Dit noemen ze de 'walk-out'. Op het Koeveld, een deel van de Campus, verzamelden de studenten zich vervolgens. Om er een tentenkampje op te zetten en te overnachten.

De demonstranten liepen van het station naar de universiteit (foto: Omroep Brabant).
De demonstranten liepen van het station naar de universiteit (foto: Omroep Brabant).

De studenten protesteren tegen de oorlog in Gaza, maar ze willen ook hun open brief kracht bijzetten. In die brief vroegen studenten en medewerkers van de TU/e onlangs aan het college van bestuur van de universiteit om zich krachtig uit te spreken tegen de oorlog in Gaza. Ze zijn niet blij dat het bestuur zich stilhoudt over de oorlog.

Ze kwamen ook met zeven eisen voor de TU/e, zoals het publiekelijk veroordelen van de oorlog en het openbaar maken van de banden met Israëlische instellingen. De open brief is inmiddels door zo'n 800 mensen ondertekend.

Het college van bestuur heeft in een reactie laten weten dat ze geen stelling kan nemen. "We zijn geen politiek instituut." Ook maakt ze in de verklaring kenbaar met welke Israëlische instanties ze samenwerkt.

De demonstratie van dinsdag was rond kwart over een voorbij. De demonstranten hebben volgens een woordvoerder van de universiteit een half uur lang gesproken met bestuursleden van de TU/e. "Dat was een goed gesprek van zo'n half uur waarin vooral standpunten zijn uitgewisseld. Er zijn echter geen standpunten gewijzigd of toezeggingen gedaan."

DIT IS OOK INTERESSANT:

Studenten protesteren ook bij TU/e tegen oorlog in Gaza

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!