Oudenbosch smeekt om hulp van bovenaf om basiliek te redden

15 mei om 15:51 • Aangepast 25 mei om 02:03
nl
Tot welke heilige moet je bidden als je de gevel voor je Basiliek wil restaureren? De gemeente Halderberge probeert het in ieder geval nog één keer bij de staatssecretaris zelf, omdat collectes niet genoeg zijn en de restauratie bij de provincie steeds uitgeloot wordt. De burgemeester is de wanhoop nabij. "Alle voor de hand liggende wegen zijn bewandeld."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

"Ik richt mij tot u, omdat de Stichting Behoud Basiliek en de gemeente niet goed meer weten hoe verder te gaan", schrijft de burgemeester met een licht wanhopige toon aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De restauratie kost namelijk 1,9 miljoen, waarvan 1,3 miljoen nu is opgehaald. Die resterende zes ton moet nog ergens vandaan worden getoverd.

"Voor mij als burgemeester dreigt nu een scenario waarin ik me genoodzaakt voel het voorplein van de Basiliek af te moeten zetten, vanwege het gevaar van loskomende ornamenten die naar beneden kunnen vallen. Een Rijksmonument in actief verval." Het moge duidelijk zijn: de nood is hoog.

"Iedereen wil helpen, maar niemand weet hoe."

"Iedereen wil helpen, maar niemand weet hoe", zegt burgemeester Roks. "De Oudenbossche gemeenschap kan de koepel van dit Rijksmonument niet langer alleen dragen." Daarbij vist de Basiliek bij subsidieaanvragen al tien jaar achter het net. Het Nationaal Restauratiefonds mocht niet baten en de casus is te ingewikkeld om voor andere regelingen in aanmerking te komen.

"Kunt u ons helpen?", vraagt de burgemeester tot slot. Wachtend op een geschenk uit de hemel. Of van het Rijk. Ook goed.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Basiliek Oudenbosch heeft hard onderhoud nodig maar er is te weinig geld

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!