Video

Marjolein wacht al jaren op isolatie huis door Defensie: ‘Het lekt hier'

15 mei om 17:00 • Aangepast 25 mei om 02:03
nl
Al zes jaar lang wachten omwonenden van vliegbasis Gilze-Rijen op een schadevergoeding. Ze hebben schade aan hun huizen. Die is veroorzaakt door rattle noise: dat zijn de trillingen die het geluid van helikopters veroorzaken. “Defensie wil het zo goed doen voor de burgers? En wij dan?”, vraag Marjolein de Graaff zich af, één van de gedupeerden.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

In 2018 werd bekend dat er 20 miljoen beschikbaar is om huizen te isoleren en scheuren te repareren. Maar tot vandaag is er nog niets gebeurd. Marjolein de Graaff woont in een vrijstaand huis in de buurt van de vliegbasis. Ze loopt naar het raam in haar woonkamer en wijst naar boven. “Als het heel hard regent en de wind slaat op het huis, dan gaat er boven een raam lekken. Een plas water stroomt dan van boven naar beneden, langs dit kozijn.”

Het kozijn is gaan rotten en zit los. Waterschade. Marjolein vervangt het kozijn niet: “Want in 2018 begrepen wij dat Defensie de kozijnen zou vervangen.” En de situatie van Marjolein is verre van uniek, weet voormalig wethouder Rolph Dols van Gilze en Rijen. Hij heeft een stichting opgericht waarmee hij de belangen behartigt van de gedupeerden.

“Ik ken mensen die er helemaal doorheen zitten.”

Dols: “Stel je wilt je huis opknappen. En je krijgt een brief van Defensie: ‘Wacht u maar eventjes, wij komen dat volgend jaar doen.’ En dan krijg je een paar maanden later een brief: ‘We redden het toch niet.’ Tja."

Van 277 woningen is bepaald dat ze in aanmerking komen voor de schadevergoeding. Het telkens uitstellen van de regeling heeft volgens Dols grote gevolgen: “Het gaat onder de huid zitten, want mensen weten niet waar ze aan toe zijn. Ik ken mensen die er helemaal doorheen zitten.”

Marjolein de Graaff laat een kozijn zien dat Defensie in 1997 in haar huis heeft geplaatst. “Dat is niet helemaal goed gegaan. Als het regent, lekt het water overal langs. Je ziet de schimmel en de schade. Dit moet zo snel mogelijk worden vervangen, maar Defensie belooft dat elk jaar te doen, dus je stelt het uit.”

“Het voelt ongemakkelijk, want ik word erop aangesproken.”

Commandant Pier Schipmölder van vliegbasis Gilze-Rijen zit met de kwestie in zijn maag. “Het voelt ongemakkelijk, het is niet fijn, want ik word erop aangesproken. En ik zou ook niets liever willen dan dat morgen de huizen onderhanden worden genomen om de overlast terug te brengen.”

Volgen Schipmölder moet de kwestie in Den Haag worden opgelost. En daar trekt hij naar eigen zeggen vaak aan de bel: “Wij vragen er eindeloos aandacht voor, net als de gemeente Gilze en Rijen.” En er lijkt nu toch echt een oplossing in zicht: “Met bemoeienis van de staatssecretaris zit er nu beweging in en daar ben ik heel blij mee.”

Die beweging ziet Dols ook. Hij kreeg dinsdag van Defensie de toezegging dat een ingenieursbureau vijftien woningen met schade gaat onderzoeken: “Uiterlijk november komen ze met een eindrapport. En met dat rapport gaat een aannemer aan de slag.”

Kom met je verhaal naar onze pop-upredactie

Tot en met vrijdag 16 mei werken verslaggevers Agnes van der Straaten en Tom van den Oetelaar in Gilze en Rijen. Ze gaan op zoek naar verhalen in de buurt. Als ze niet op pad zijn, zitten ze in cultureel centrum De Boodschap in Rijen. Tips? Bezoek ze daar of mail [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!