Video

Marathon van Breda last minute afgelast door fout van organisatie

15 mei om 22:42 • Aangepast vandaag om 02:03
nl
De Marathon Breda van komende zondag is op het laatste moment afgelast. De organisatie had het verkeersplan niet op orde en daarom kon de gemeente geen vergunning verlenen voor het evenement. "De veiligheid van de hardlopers kon zo niet gegarandeerd worden", laat de gemeente weten.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De organisatie van de marathon was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar. In een verklaring op haar website laat ze weten dat 'als donderslag bij heldere hemel' er onverwachte problemen waren en de gemeente geen vergunning heeft afgegeven. Maar naar verluidt was de organisatie weken geleden al op de hoogte van de problemen met het verkeersplan.

Te veel risico's
De Bredase burgemeester Paul Depla had geen keuze, laat hij weten. "In de plannen die aangeleverd zijn voor dit event zijn er te veel risico’s voor de veiligheid van zowel de lopers, de vrijwilligers, de bezoekers als het verkeer. De negatieve adviezen hierop van onder anderen de politie kan ik gewoonweg niet naast me neerleggen."

Depla spreekt van een 'pijnlijk besluit'. Hij begrijpt dat het organiseren van een marathon complex is en ook op het gebied van verkeer veel uitdagingen kent. "Maar als burgemeester moet ik kijken naar de feiten. Het is heel spijtig voor de organisatie en de lopers. Maar de veiligheid van mensen gaat voor alles.“

Ophef
Op sociale media is er veel ophef over de zeer late afgelasting van de marathon waarbij vooral de gemeente ervan langs krijgt. "Mag hopen dat dit een grap is gemeente Breda. Hoe kan dit nou weer dan? Hier zitten behoorlijk wat geld en trainingsuren in. En dan zo kort van tevoren geen vergunning meer verlenen?", laat een deelnemer op Instagram weten.

Ook Julia meldt op Instagram dat ze teleurgesteld is. "Zo jammer dit! Zo hard getraind voor dit moment en maandenlang lopen worstelen met jezelf en uiteindelijk het toch voor elkaar krijgen en dan nu dit op het laatste moment. Dit komt als een klap binnen."

Eenmalig
De Marathon Breda werd vorig jaar juli als een eenmalig evenement aangekondigd. De start en finish lag bij atletiekvereniging Sprint. In oktober was de inschrijving voor de marathon al gesloten, omdat het maximale aantal van zeshonderd deelnemers was bereikt.

De organisatie laat in het woensdagavond geplaatste statement weten later met meer informatie te komen. Sommige deelnemers schrijven op sociale media dat ze na al hun trainingen de route van de marathon alsnog willen lopen zondag.

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van onze eigen artikelen met behulp van AI, ofwel kunstmatige intelligentie. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of het prettiger vinden om video’s te kijken. We bieden zo iets extra's dat we nooit zouden kunnen bieden zonder de mogelijkheden van AI. De inhoud van de video is natuurlijk geheel door journalisten (échte mensen dus) gemaakt en dit komt niet in de plaats van echte presentatoren.

We zijn benieuwd naar jouw mening over deze met behulp van AI gemaakte video. Laat van je horen via [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!