Video

Lopers rennen afgelaste marathon op eigen houtje: 'Pakken ze ons niet af'

19 mei om 16:00 • Aangepast 31 mei om 02:04
nl
Maandenlang trainen, je voedingspatroon aanpassen en alcohol links laten liggen: dat moet je er allemaal voor over hebben om een marathon te rennen. Dus wat doe je dan als hij op het laatste moment wordt afgelast, zoals de marathon in Breda? Zo’n honderd lopers besloten hem zondag toch te lopen. “Het zou maar eenmalig plaatsvinden, dan moet je erbij zijn!”
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Woensdag werd bekend dat de marathon van Breda niet door kon gaan, omdat het verkeersplan niet in orde was. De gemeente verleende daarom geen vergunning. Een flinke domper voor de lopers, want het zou een eenmalige kans zijn om een marathon in de stad te lopen. Eigenwijze lopers besloten daarom alsnog de hardloopschoenen aan te trekken en in alle vroegte te starten om de route van de halve of hele marathon te rennen.

De sfeer onderweg, van supporters en blaaskapellen, geeft de renners normaal gesproken net dat beetje extra energie om de finish te halen. Dat viel nu dus weg, maar volgens Roland werd hij deze zondag alsnog flink aangemoedigd tijdens het hardlopen. "Her en der stonden mensen die de moeite hadden genomen om ’s ochtends hun bed uit te komen. Er waren veel ouders met jonge kinderen die een stukje mee renden. Echt een hele bijzondere editie", vindt hij.

Een grote groep hardlopers startte gezamenlijk (Foto: Iris Kouw)
Een grote groep hardlopers startte gezamenlijk (Foto: Iris Kouw)

De 71-jarige Jos Schetters vond ook een oplossing. Achter hem fietsten zijn kinderen en kleinkinderen. “We hadden een boombox achterop de fiets, met een lekker muziekje. Ik had mijn eigen rijdende drankpost", zegt Jos. Dat hielp hem tijdens de lange tocht. "Het was echt heel zwaar, mijn kleinkinderen hebben me over de streep getrokken.”

Misschien was er dan geen echte finishlijn, maar de sfeer was er niet minder om. Alle renners werden onder luid applaus binnengehaald door trotse supporters. Een dochter knutselde zelf een medaille voor haar vader. “Dit is voor mij hetzelfde, hartstikke mooi", reageert de vader met een brede glimlach.

"Ik zou een marathon rennen na mijn knieoperatie."

Een marathon brengt vaak persoonlijke verhalen met zich mee, zo ook deze zondag. Dat was voor sommigen ook een reden om wel te gaan lopen. Zoals Steven, die bij de finish onthaald werd door een grote groep vrienden en familie. “Ik heb vorig jaar een knieoperatie gehad. Ik heb toen gezegd dat ik over en jaar gerevalideerd zou zijn en een marathon zou rennen. Dat doel wilde ik alsnog behalen.“

Ook Marc Mutsaars trok zijn hardloopschoenen aan voor een sportieve prestatie. “Het is mijn eerste marathon, die pakken ze mij niet af. Uiteindelijk was het zo extra bijzonder", vindt Marc.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Marathon van Breda last minute afgelast door fout van organisatie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!