Meisje (13) wordt al maanden gepest op school: 'Raakt haar tot op het bot'

22 mei om 17:00 • Aangepast 31 mei om 02:04
nl
De 13-jarige dochter van Xander* wordt al maanden ernstig gepest op haar school in Tilburg. "Ze wordt uitgescholden, aan haar haren meegetrokken en van de trap geduwd", vertelt de bezorgde vader. Sinds een tijdje wordt vader Xander zelf ook gebeld door de pesters. Hij en zijn dochter zijn ten einde raad.

Zijn 13-jarige dochter wordt al vanaf de basisschool gepest, omdat ze er niet bij hoort. Begin dit schooljaar begon ze op de middelbare school, Campus013 in Tilburg. Dat ging drie maanden goed. "Toen vroeg iemand of ze wilde vapen, maar dat wilde ze niet", vertelt Xander. "Het pesten begon daarna weer."

En dat gaat volgens Xander veel verder dan alleen wat schelden. Zijn dochter wordt volgens Xander van de trap geduwd en onderweg naar huis opgewacht door meerdere kinderen. "Ze maken foto's en filmpjes van hun pestgedrag en sturen die door naar andere kinderen via Whatsapp-groepen. Daardoor blijft het niet alleen bij kinderen van haar eigen school. Ook kinderen uit andere steden hebben de filmpjes inmiddels gezien en pesten haar nu."

"Ze vragen of ik de laatste filmpjes van mijn dochter al heb gezien."

Xander wordt daarnaast al lange tijd gebeld door leeftijdsgenoten van zijn dochter. Op zijn telefoon is te zien hoe hij binnen vier minuten minstens 22 keer is gebeld door een anoniem nummer. Hij heeft een paar gesprekken opgenomen. Daarin is te horen hoe kinderen zeggen dat hij zijn dochter moet opvoeden en hoe ze hem en zijn dochter uitschelden. "Ze vragen of ik de laatste filmpjes van mijn dochter al heb gezien. Jongens vertellen ook wat ze met mijn dochter willen doen. Dit is echt geen pesten meer. Dit is mishandeling en bedreiging", vindt Xander.

Hartverscheurend, noemt hij het. "De pesterijen raken mijn dochter tot op het bot. Ik voel me machteloos en maak me zorgen over de impact die dit heeft op haar."

Zijn dochter zit inmiddels vaker thuis dan dat ze naar school gaat. Ze krijgt wel begeleiding van een jeugdhulpverlener, waar ze zich in ieder geval gehoord voelt. In de tussentijd heeft Xander nog met haar naar een andere school gekeken, maar dat zou geen zin hebben. "Ik word op andere scholen gewaarschuwd dat daar ook leerlingen zitten die via de Whatsapp-groepen betrokken zijn bij de grote groep pesters. Ik zie simpelweg geen oplossing meer", geeft hij aan.

"Pesten is een complex probleem en is niet direct opgelost."

Xander is boos, verdrietig en ten einde raad. "Ik snap dat de school ook niet alles kan oplossen. Maar er zijn een paar gesprekken geweest, en daarna kreeg ik te horen dat ze niks meer konden doen. Er moet wel echt iets gebeuren."

Hij heeft dus meerdere gesprekken met de school gehad. Ook heeft Xander aangifte gedaan bij de politie. Zij bevestigt dat er aangifte is gedaan van openlijke geweldpleging.

De directeur van de school laat weten dat het meisje inderdaad gepest wordt en dat er meerdere gesprekken met de ouders en andere kinderen zijn gevoerd. Vanwege privacyredenen wil directeur Han Snijders verder alleen in algemene zin uitleggen hoe de school omgaat met pestgedrag. "Wij werken met veel zorg aan een veilige school", geeft hij aan.

"We hebben een heel team dat zich richt op veiligheid. In algemene zin is het bij pesten zo dat we altijd proberen om de bewijslast boven tafel te krijgen. Het verschilt per situatie wat voor maatregelen we dan nemen. We doen bijvoorbeeld observaties in de klas, hebben gesprekken met betrokkenen en soms betrekken we een wijkagent erbij", legt Snijders uit.

"Pesten is een complex probleem en is niet direct opgelost. Het kan tegenwoordig 24 uur per dag doorgaan via social media. Je ziet nu zelfs dat leerlingen van verschillende scholen daardoor weten wat er bij elkaar gebeurt. Maar ook als onze leerlingen buiten school of in het weekend pesten, pakken we dat op."

*Vanwege de privacy is Xander een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Dit is waarom kinderen pesten en dit kun je ertegen doen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!