Video

Gerard beschermde al honderden uilen, nu is hij onderscheiden

21 mei om 20:44 • Aangepast 31 mei om 02:05
nl
Honderden uilen nam hij onder zijn vleugels. Na dertien jaar vrijwillig bikkelen mag Gerard Panken (69) uit Bladel zich de Brabantse Uilenbeschermer van het Jaar noemen. "Het geeft een kick."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Steenuiltjes", roept Gerard vanaf de ladder. "Kijk, dit is de moeder. En vier jongen", zo laat hij glunderend zien bij het openen van een nestkast. De vogels worden gewogen en geringd. "Jonge uiltjes, dat geeft gewoon een kick."

"Zoveel emotie! Er kwam zoveel los", zegt hij, terugdenkend aan het krijgen van de titel. "De charme van de uil is dat-ie je aankijkt met zo'n blik van: wat kom je doen? De uil houdt altijd een oogje in het zeil", zo verklaart hij de spanning.

Een uiltje knappen achter de geraniums, dat is niks voor de kwieke pensionado. "Je wil niet weten hoeveel tijd hierin gaat zitten", lacht Gerard. Naast het bezoeken van ruim honderd nestkasten geeft hij ook gastlessen op scholen. Bovendien volgde hij een drie jaar durende opleiding om de vogels te mogen ringen.

Dit onvolgroeide uiltje is natuurlijk nog geen zwaargewicht (foto: Raymond Merkx).
Dit onvolgroeide uiltje is natuurlijk nog geen zwaargewicht (foto: Raymond Merkx).

Grijze bolletjes: dat is vaak het uiterlijk van de uilenbeschermer. Daarom richt Gerard zich op jongeren. "Voor als wij niet meer durven te klimmen", lacht hij. Of zij het vak ook sexy vinden? "Zeker, de uil fascineert! Vooral bij gastlessen", merkt Gerard. "Hoogstwaarschijnlijk komen er weer nieuwe leden bij ons jeugdgroepje."

De vereniging is dan ook lovend over 'hun' uilen-goeroe Gerard. "Hij is een ‘mensenmens’, iemand die doorheeft dat natuurbescherming hand in hand gaat met educatie, enthousiasmering en het betrekken van mensen bij wat je doet. Het overbrengen van ‘het uilenverhaal’ doet hij met alle plezier én succes", zo is te lezen in een apetrots persbericht.

Gevarenzone
De kerk- en steenuil hebben lange tijd in de gevarenzone gezeten. "Mede dankzij de vrijwilligers van de uilenbescherming zijn ze niet langer met uitsterven bedreigd", stelt Brabants Landschap. De vrijwilligers hangen kasten op, controleren deze en maken ze schoon.

De doordringende blik van de uil (foto: Raymond Merkx).
De doordringende blik van de uil (foto: Raymond Merkx).

In heel Brabant waren vorig jaar 576 vrijwilligers. In totaal hangen er 2132 nestkasten voor de kerkuil en 4496 voor de steenuil in onze provincie.

"Stoppen doe ik nooit! Zolang het gaat, blijf ik hiermee doorgaan", zegt hij vastberaden. Of hij ook op een uil lijkt inmiddels? "De nieuwsgierigheid heb ik wel", glundert hij.

Een van de vier jonge uilen (foto: Raymond Merkx).
Een van de vier jonge uilen (foto: Raymond Merkx).
Gerard was zo trots als een pauw! (foto: Brabants Landsch
Gerard was zo trots als een pauw! (foto: Brabants Landsch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!