Judoka Van Lieshout pakt goud bij WK judo: 'Finale was de minste partij'

21 mei om 17:15 • Aangepast 31 mei om 02:07
nl
Judoka Joanne van Lieshout heeft voor het eerst bij de senioren de wereldtitel veroverd in de klasse tot 63 kilogram. Bij de WK judo in Abu Dhabi versloeg de 21-jarige Lieropse in de finale de Poolse Angelika Szymanska. Van Lieshout schakelde in de halve finale de nummer 1 van de wereldranglijst, Catherine Beauchemin-Pinard al uit. Daarvoor had ze ook drie partijen gewonnen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

In de finale moest Van Lieshout, die met de zesde plaats op de wereldranglijst iets hoger staat dan de Poolse, aanvankelijk oppassen voor de aanvallen van Szymanska en dat leverde haar een strafje op. Met nog ongeveer een minuut te gaan, nam ze een aanval van haar opponente over kreeg ze haar op een zij. In de slotseconden liet ze die voorsprong niet meer in gevaar komen.

Met de wereldtitel had ze zich in Abu Dhabi gedurende de dag niet echt beziggehouden, vertelt ze aan het ANP. "Ik heb niet echt het gevoel gehad dat ik wereldkampioen ging worden. Ik probeerde wedstrijd voor wedstrijd mijn plan zo goed mogelijk uit te voeren. En dan ga je van ronde naar ronde en kom je steeds verder."

Van Lieshout zat naar eigen zeggen in een goede balans tussen gefocust zijn en plezier hebben. "Daardoor kwam alles eruit zoals ik graag zou willen. Tussen de halve finale en de finale, maar eigenlijk tussen alle wedstrijden was ik best wel relaxed. Ik heb een beetje gelachen en af en toe een rondje gelopen."

Van Lieshout veroverde in haar jeugd twee wereldtitels. Vorig jaar verraste ze bij haar WK-debuut door de bronzen medaille te winnen. De judoka hield vorige maand zilver over aan haar deelname aan de EK judo in Zagreb.

Topprestatie
De 21-jarige judoka is de eerste Nederlandse die WK-goud weet te winnen in de klasse tot 63 kilogram. Ze is ook de eerste vrouw die een wereldtitel wint sinds Marhinde Verkerk bij de WK in 2009 in Rotterdam.

In mei 2023 pakte ze al een bronzen medaille bij het WK judo. Doordeweeks traint ze op Papendal en gaat ze naar school, maar ieder weekend keer ze terug naar Lierop, vertelde ze toen aan Omroep Brabant. Met haar ouders, die ook een judo-achtergrond hebben, praat ze dan over de sport. “Natuurlijk gaat het thuis vaak over judo, maar ook over andere dingen, zoals school. Mijn ouders zullen me in ieder geval altijd met beide benen op de grond houden.”

De WK-finale van dinsdag was misschien wel haar minste partij. "Ik denk dat ik in de andere partijen dominanter was. Nu was ik wat afwachtend. Waar dat precies aan ligt? Dat kan van alles zijn. Ik wil niet zeggen dat het een slechte wedstrijd was en ik sluit 'm winnend af, dan maakt het niet uit. Ik had met mijn coach een plan bedacht en daar probeer ik me dan aan te houden met wel nog ruimte voor eigen creativiteit." Dat gold zeker ook voor haar winnende actie. "Die overname kan ik heel goed en ik denk wel dat die daaruit voortkomt."

Met de wereldtitel op zak kan Van Lieshout zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen. Ze denkt niet dat de titel veel verandert aan hoe er naar haar wordt gekeken. "Al deze meiden kom ik elk toernooi tegen. We kennen elkaar best goed. Natuurlijk zorgt dit voor vertrouwen. Ik heb straks een week vakantie en dan begint de voorbereiding voor de Spelen. Dan is het ook weer potje voor potje."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Joanne blijft nuchter onder haar prestaties, vertelde ze eerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!