En alweer staat het Draaiend Huis stil, mogelijk tot eind dit jaar

22 mei om 15:13 • Aangepast 5 juni om 02:06
nl
Het markante kunstwerk Het Draaiend Huis in Tilburg is met onmiddellijke ingang stilgezet. Dat schrijft de gemeente aan de gemeenteraad. De technische installatie is kapot, waardoor het huis niet meer veilig kan draaien. Dat is naar voren gekomen tijdens een reguliere controle van het kunstwerk. De verwachting is dat het pas aan het eind van het jaar weer is gemaakt.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Het Draaiend Huis, aan de Hasseltrotonde is een gevoelig onderwerp in Tilburg. Het is gemaakt door kunstenaar John Körmeling. In 2008 werd het in gebruik genomen als een markant herkenningspunt, voor wie vanuit Waalwijk Tilburg binnenkomt. De eengezinswoning draait, als alles het doet, elk uur een rondje op de rotonde.

Politiek gevoelig
Het is niet duidelijk wat er precies kapot is aan het kunstwerk en ook durft niemand uitspraken te doen over wat de kosten van reparatie zullen zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente ligt het kunstwerk politiek gevoelig, dus zal allereerst de gemeenteraad hierover worden ingelicht.

Vaker stilgestaan
Het Draaiend Huis heeft al eerder langdurig stilgestaan. In 2018 brak een balk onder het huis. En in 2015 deed een van de aandrijfassen het niet meer. Reparaties hebben eerder tienduizenden euro’s gekost, waarover door een deel van de Tilburgse gemeenteraad flink werd gemopperd.

Ook nu zijn er weer vragen gesteld over de reparatie. Oppositiepartij LST heeft, als fervent tegenstander van het kunstwerk, meteen vragen gesteld aan het college van B en W. Die zijn nog niet beantwoord.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Ophef in Tilburg: reparatie van ophaalbrug valt weer miljoen duurder uit

Draaiend huis in Tilburg is kapot en draait al maanden niet meer, weer oplappen kost 45.000 euro

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!