In deze stad stromen de winkelstraten weer vol: 'Drukker dan voor corona'

22 mei om 21:00 • Aangepast 5 juni om 02:05
nl
Na de ellende van lockdowns tijdens corona en uitgestorven winkelstraten, is het weer druk als vanouds in de grote binnensteden. Met name in Den Bosch is dat merkbaar. Daar kwamen dit voorjaar meer mensen shoppen dan voor corona. Zelfs op een doordeweekse dag stromen de parkeergarages vol met dagjesmensen die komen winkelen in de Brabantse hoofdstad.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De populaire parkeergarage Wolvenhoek is woensdagmiddag al vol en ook in de grote parkeergarage St-Jan is het druk. Vooral veel oudere stellen lopen de binnenstad in om te gaan winkelen. Den Bosch staat in de top van de meest bezochte binnensteden van Nederland. En ondanks dat we tegenwoordig steeds meer online kopen, hebben de winkeliers in Den Bosch weinig te klagen.

Jan van Lis is marktkoopman uit Rotterdam. Op woensdag en zaterdag staat hij op de markt in de Bossche binnenstad. Hij merkt dat het de laatste tijd weer steeds drukker wordt. Volgens hem komt dat ook omdat groenten en fruit vaak goedkoper zijn op de markt dan in de supermarkt. En alhoewel Rotterdam natuurlijk zijn favoriete stad is, komt hij graag in Den Bosch met zijn kraam.

"In het weekend kun je in de binnenstad over de koppen lopen."

Wat Den Bosch onderscheidend maakt van veel andere steden is dat je er nog veel kleine zelfstandige ondernemers hebt en niet alleen grote winkelketens. En juist die speciaalzaken trekken veel bezoekers. Dat merken ze ook bij modezaak Casualz in de Vughterstraat waar hoofdzakelijk speciaalzaken zitten. "Vooral in het weekend is het in de binnenstad vaak over de koppen lopen," zegt verkoopster Carla. Ondanks dat er steeds meer mode online wordt gekocht, doet de modezaak voor dames goede zaken.

"Vorige week kwamen er zelfs Franse toeristen hier."

Bij edelstenen- en sieradenwinkel Dreamstones in de Vughterstraat zien ze dat ook. "Mensen willen toch graag iets kunnen bekijken en advies krijgen. En als er iets niet goed is, dan kunnen ze gewoon terugkomen," zegt eigenaar Remo Setz. Zelf komt hij uit Eindhoven, maar hij vindt de Bossche binnenstad met veel speciaalzaken veel leuker: "In Eindhoven heb je hoofdzakelijk grote winkelketens." Bij Dreamstones wordt het ook alsmaar drukker. "Vorige week kwamen er zelfs Franse toeristen hier. Den Bosch is ook in trek bij buitenlanders en een goed alternatief voor mensen die Amsterdam te druk vinden."

Dat het goed gaat met de Bossche binnenstad is onder andere ook te danken aan de transferia in de stad. Je parkeert aan de rand van de stad en komt voor een paar euro met de bus in de binnenstad. Dat zien ook de winkeliers in de Vughterstraat waar de bus doorheen komt. Benny Bouwmans heeft een speciaalzaak in wijnen en andere delicatessen in de Vughterstraat. Hij krijgt het de laatste tijd ook steeds drukker. Volgens de ondernemer zijn er zelfs steeds meer mensen die een weekendje Den Bosch doen.

Ook evenementen trekken steeds meer mensen naar Den Bosch, zoals het wijnfestival dat Benny over twee weken organiseert. Ook Benny is tevreden met de alsmaar grotere toeloop van klanten. Maar hij geeft ook een waarschuwing: het succes mag voor de ondernemers en de gemeente geen aanleiding zijn om maar rustig achterover te gaan leunen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!